Journalisten

Ett fall för hovrätten?

Det kan bli en fortsättning på fallet där två tidigare journalister på Nya Åland åtalades och friades för ärekränkning.

Det kan bli en fortsättning på fallet där två tidigare journalister på Nya Åland åtalades och friades för ärekränkning (se Journalisten 5/2018). Det märkliga rättsfallet fick sin början när dåvarande Nya Åland-reportern Annica Lindström länkade sin webbartikel till en artikel i webbtidningen Long Play.

Lindström blev polisanmäld för ärekränkning trots att hennes artikel inte nämnde målsägandes namn, vilket Long Play-artikeln gjorde. Dåvarande chefredaktören Jonas Bladh medåtalades i egenskap av ansvarig utgivare.

Tingsrättsdomen kom i slutet av mars och var synnerligen entydig. Åtalet förkastades på alla punkter, liksom målsägandes skadeståndskrav på 62 500 euro.

De båda journalisterna frikändes. Nu uppger åklagaren Ina Johansson att hon har lämnat in ett besvär till Ålands tingsrätt. Hon avvisar frågor om varför hon väljer att gå vidare med fallet och hänvisar till besvärsskriften som hon lämnat in till tingsrätten. Den handlingen blir offentlig om Åbo hovrätt väljer att ta fallet till behandling, vilket den ännu inte gjort vid denna tidnings pressläggning.