Journalisten

En noggrann betraktare

Döda: Kurt ”Valle” Snickars.

Journalisten Kurt ”Valle” Snickars avled den 8 september på Korsholm närsjukhus. Han var född i Karperö den 11 juni 1942.

Snickars arbetade på Vasabladet i 37 år – som dagchef, kvällschef, allmänreporter, sportredaktör, debattredaktör och ledarskribent. Han behärskade det som är journalistikens kärna, att gripa händelserna i flykten.

Snickars var till utbildningen pol mag med examen från Åbo Akademi 1968. Han fick anställning vid Vasabladet samma år och jobbade först som sportredaktör. Han noterade noggrant det han upplevde i sportens värld. Sonen Joakim, också han journalist, har hittat anteckningshäften i ämnet från 1950- och 1960-talen.

Men Snickars var mera samhällsreporter och politisk kommentator än sportreporter. Han var också en läsande människa. Tidningar och böcker var hans värld, och han samlade på sig tusentals böcker. När jag fick beskedet att Kurt avlidit dök ett uttryck upp vid sidan av det viktigare ordet vän, nämligen levande uppslagsbok. Oavsett vad vi diskuterade slog det mig hur mycket han hade lagrat i sitt minne.

Snickars sörjs närmast av sin fru Karin och sönerna Anders och Joakim med familj.