Anna hyvän kiertää

Paras mahdollinen käsittely

Vaikeiden aiheiden käsittely livenä vaatii paljon taustatyötä, sanoo Ylen Perjantai-ohjelman toinen juontaja Sean Ricks.

”Vaikka käsittelemme vaikeita aiheita, vältämme yliasiallisuutta, koska perjantai-iltana pitää myös viihtyä. Lämpöä ja huumoria pitää olla, mutta liika kepeys jää harmittamaan. Tavoite on kuitenkin saada katsojat haastamaan ennakkokäsityksensä asioista ja ihmisistä – edes 52 minuutin ajan”, sanoo Ylen Perjantain toimittaja Sean Ricks.

”Ohjelman suunnittelu lähtee usein fiiliksestä, että jostain aiheesta pitäisi tehdä Perjantai-dokkari. Sitten ryhdymme pallottelemaan, mikä isompi tematiikka siitä aukeaisi, ketkä sopisivat puhumaan siitä, millä kulmilla aihetta voisi tuoda teksteinä ja videoina. Vaikka Perjantai on virallisesti ajankohtaisohjelma, etsimme sitä, mikä kuplii päivän uutisvirran ulkopuolella.

Vaikeiden aiheiden käsittely livenä vaatii paljon taustatyötä, jossa rakennetaan haastateltavan luottamus. Koska haluan lavalle aitoa keskustelua, en käy etukäteen läpi jokaista yksityiskohtaa ja kysyn myös yhtäkkiä mieleen tulevia kysymyksiä. Haastattelu elää myös liveyleisön mukana.

En jännitä lavalla vaan nautin ihmisten kohtaamisesta. Hienointa on, kun haastateltava unohtaa yleisön ja kamerat, syventyy ja avautuu. Tyylini on rento ja kuunteleva, hieman taaksepäin nojaava. Pekan tyyli on veitsenterävä ja hauskasti hiomaton. Meillä on vapautta ideoida ja miettiä, kumman tyyli on mihinkin sopiva.

Yksi vaikeimmista töistämme oli pedofiiliohjelma, josta mietin etukäteen paljon, mennäänkö nyt liian pitkälle ja katsooko tätä kukaan. Palaute osoitti, että aiheen käsittely oli tärkeää. Vaikeissa aiheissa on riskinsä, mikä pitää hyväksyä, ja välillä mokataan. Toisaalta ’epäonnistunutkin’ haastattelu voi herättää paljon reaktioita, joiden käsitteleminen on hyvää opetusta.

Yritän aina nähdä ja näyttää haastateltavan muunakin kuin ’somehahmona’ riippumatta siitä, olenko hänen kanssaan samaa vai eri mieltä. Tärkein jumppa on koko ohjelman kulma – se, että provosointi ja journalistiset perusteet ovat tasapainossa. Koska moni tärkeä aihe käsitellään vain kerran, se on tehtävä parhaalla mahdollisella tavalla.”Lue lisää: Kaikki Anna hyvän kiertää -sarjan aiemmat jutut

Sean Ricks, 33

Toimittanut, juontanut ja ollut luomassa Yle Perjantain televisioohjelmaa ja somea vuodesta 2015.

Työskennellyt toimittajana ja juontajana Yle Kioskissa sekä toimittajana ja ulkomaantoimittajana A-studiossa.

Aloitti Yle-uransa Ajankohtaisessa kakkosessa. Sitä ennen työskenteli Ilkassa ja Avussa.

Uwa Iduozeen valinta

Kuvajournalisti Uwa Iduozee valitsi esiteltäväksi toimittaja Sean Ricksin työn Ylen Perjantai-ohjelmassa:
”Sean Ricks on edennyt siihen, että juontaa omaa ohjelmaansa yhdessä Pekka Vahvasen kanssa. Ricks tekee työtään rennolla otteella, ja häntä selkeästi motivoi halu ymmärtää erilaisia ihmisiä. Hän ei lähesty asioita omien ennakkoluulojensa varassa, vaan koittaa
tosissaan luoda rakentavaa dialogia, oli haastateltavalla millainen arvomaailma tahansa.
Tarvitsemme Ricksin kaltaista sillanrakentajaa, joka asettaa omat motiivinsa syrjään ja pyrkii auttamaan ihmisiä näkemään asiat uudesta näkökulmasta.”