Työelämä

Sudenpentujen käsikirja työn muutoksesta

Toimittaja Laura Haapala kuvailee uusiin työn muotoihin liittyvää taloudellista epävarmuutta mutta muistuttaa myös niiden hyvistä puolista.

Kaikki alkoi dokumenttiteatterista. Toimittaja Laura Haapala kirjoitti kaksi vuotta sitten näytelmää työn muutoksesta Kouvolan teatterille. Aihe oli Haapalalle tuttu, sillä hän on työskennellyt lähes kaksikymmentä vuotta freelancerina. Toimittaja halusikin jatkaa työelämän murroksen pohtimista. Ensin syntyi yhteiskuntapolitiikan gradu ja nyt tekeillä on väitöstutkimus. Niiden välissä Haapala on julkaissut kirjan Joustava työ, epävarma elämä.

Kirjoittaja toivoo, että tuore teos toimisi Sudenpentujen käsikirjana, joka avaisi työn muutoksen syitä ja seurauksia. Kirja kuvailee uusiin työn muotoihin liittyvää taloudellista epävarmuutta, mutta muistuttaa myös hyvistä puolista: usein itsensätyöllistäjät pitävät työstään enemmän kuin palkansaajat.

Haapala uskoo, että työelämän muutos voi lopulta viedä kohti parempaa yhteiskuntaa. Se vaatii kuitenkin, että politiikka pohjautuisi nykyistä vähemmän materialistiseen käsitykseen hyvinvoinnista: kaikille pitää tarjota riittävä toimeentulo, mutta samalla pitää suosia ekologisesti kestävää ja yhteiskunnallisesti hyödyllistä toimintaa sekä tukea paikallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Laura Haapala: Joustava työ, epävarma elämä
Like 2016