Anna hyvän kiertää

Isiksen tuho rautalangasta

Kirjoitin asiat, jotka olisin halunnut jonkun kertovan minulle, sanoo Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Nieminen konkreettiseksi kehutusta Isis-jutustaan.

”Pariisin terrori-iskujen jälkeen media myllytti aihetta raivokkaasti, ja maanantaina totesimme, että viikon kuluttua tilannetta pitää pystyä analysoimaan eteenpäin. Itse halusin ottaa paksuinta mahdollista rautalankaa ja kirjoittaa asiat, jotka olisin halunnut jonkun kertovan minulle”, sanoo Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Nieminen.

”Otin lähtökohdaksi, että Isiksen voi tuhota, jos kansainvälinen yhteisö niin päättää, vaikka sunniradikalismia ei voisikaan. Sen jälkeen listasin neljä aluetta, joilla se voi onnistua: diplomatia, talous, kybersota ja perinteinen sota. Etsin ja haastattelin niin paljon hyviä asiantuntijoita kuin muutamassa päivässä oli mahdollista.

Tavoittelin koko ajan juttua, josta tavallinen lukija saa monimutkaisista asioista tolkkua. Jutun kaava oli pidettävä selkeänä päässä, koska Lähi-idän poliittinen ja yhteiskunnallinen todellisuus on niin monimutkainen, että joka asiasta avautuu uusia polkuja, joilla hortoillessa hommasta ei tule mitään. Tein asiantuntijoille täsmäkysymyksiä, mutta jouduin silti valikoimaan materiaalia selkeyden ja tilan takia.

Kuvittaja Lasse Rantasen kanssa keskustelimme paljon kuvituksesta, joka onnistui hienosti. Jo avaussivun kuva kommentoi jutun sisältöä monella tasolla.

Sunnuntaitoimittajan työksi tämä oli aika peruskamaa: pitkä, uutista syvemmälle menevä juttu, johon voi käyttää enemmän aikaa kuin uutistoimituksessa. Ideointi ja haastattelut sujuvat yleensä aika helposti, mutta kirjoittaminen on vaikeaa. Aivot tekevät juttua riippumatta siitä, olenko toimituksessa. Teksti ei synny helposti, vaan se pihtisynnytetään. Sitä pitää pähkäillä ja kysyä viisailta kollegoilta neuvoa.

Pidän työni tavoitteena ajaa omalta osaltani demokratiaa, oikeudenmukaisuutta ja sananvapautta. Vaikeissakaan aiheissa en oikeastaan pelkää epäonnistumista tai jonkun suuttumista, mutta tässä pohdin vastuuta. Koska Suomestakin on lähtenyt vierastaistelijoita Irakiin ja Syyriaan, mietin paljon, miten kerron asioista, millaisia sanoja käytän ja millaisia mielikuvia tuotan.”

Tommi Nieminen, 42

Helsingin Sanomien vakituinen toimittaja vuodesta 2006, sitä ennen pätkätöitä lehdessä vuodesta 2000.

Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Delhissä 2010 – 2011.

Työskennellyt myös Imagessa, Aamulehdessä ja freelancerina.

Valtiotieteen kandidaatti.

Erikoistunut featurejournalismiin, ulkomaanjournalismiin ja Etelä-Aasiaan.

Vesa Laitisen valinta

Aamulehden uutispäällikkö Vesa Laitinen valitsi esiteltäväksi toimittaja Tommi Niemisen jutun Isis-järjestöstä Helsingin Sanomien Sunnuntaisivuilla 22. marraskuuta.
”Kirjoitus paneutui ajankohtaiseen, mutta paljon käsiteltyyn aiheeseen uudella tavalla. Se ei jäänyt ylätason pohdinnaksi vaan vei lukijan keskelle Irakin aavikkoa ja avasi mekanismit, joilla Isis toimii ja miten sen toimintaan voi puuttua.
Kirjoittaja oli nähnyt vaivaa ja osasi purkaa hankkimansa aineiston helposti ymmärrettävään muotoon.”