Moni freelancer kiertää tylsät paperityöt ulkoistamalla laskutuksen alan yritykselle.
Turkulainen valokuvaaja Päivi Kosonen on laskuttanut Osuuskunta Kanslian kautta vuodesta 2006 lähtien. Freelance- ja pätkätyösuhteiden yhdistäminen näin on toiminut hänestä hyvin, myös perhevapaiden aikana.
”En ole ollut kiinnostunut oman firman perustamisesta, ja tällä tavalla on ollut helppoa ottaa keikkoja, koska olen voinut kuitenkin laskuttaa. Systeemi on toiminut hyvin. On mukavaa, ettei tarvitse itse esimerkiksi lähettää karhulaskuja”, Kosonen sanoo.
Kanslia on Turussa toimiva luovan alan työntekijöihin keskittyvä laskutuspalveluyritys.
Laskutusosuuskunta Eezylläon toimittaja-nimikkeellä laskuttavia asiakkaita noin 300 ja valokuvaajia noin 500. Molempien määrä on suunnilleen tuplaantunut vuoden 2012 lopun jälkeen.
Ukko.fi:llä on listoillaan valokuvaajia noin 1 700 ja toimittajaksi laskettavia tekstisisällön tuottajia noin 500. Palvelun kokonaiskäyttäjämäärä on nyt 12 300, kun se vielä vuoden 2013 lopussa oli 700.
Laskutuspalvelu laskuttaa toimeksiantajaa freen puolesta ja maksaa palkkiosta eläkemaksut ja muut sivukulut. Sen palvelumaksu on usein 3 – 7 prosenttia arvonlisäverottomasta laskutussummasta.
Laskutuspalvelu ja free voivat olla työsuhteessa. Verottaja katsoo silloin tulot palkkion sijaan palkaksi. Kelan näkökulmasta kyse ei kuitenkaan ole työsuhteesta, josta kertyisi esimerkiksi työssäoloehtoa. Niiltä päiviltä, jolloin työtä ei ole, saattaa silti saada työttömyyspäivärahaa.
”Ero johtuu siitä, että työ- ja sosiaalioikeuden tulkinnat työsuhteesta ovat erilaiset”, sanoo Journalistiliiton työehtoasiamies Jussi Salokangas.
Kela katsoo työsuhteen kriteeriksi työajan seurannan ja sen, että työn myynnin hoitaa freen sijasta osuuskunta. Laskutusosuuskunnan sijaan freen on silloin valittava työosuuskunta.
Kuva: Valokuvaaja Päivi Kosonen ei halua perustaa firmaa, vaan käyttää laskutusosuuskuntaa. ”On mukavaa, ettei tarvitse itse esimerkiksi lähettää karhulaskuja.”
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa