Nimitys

Ilmari Reunamäki odottaa Yhdysvalloista seikkailuja ja kohtaamisia

Ilmari Reunamäki aloittaa lokakuussa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana. Hän on työskennellyt vuodesta 2022 lähtien Ylen ulkomaantoimituksessa. Aiemmin hän on ollut muun muassa työharjoittelijana Suomen Washingtonin-suurlähetystössä ja Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystössä. Reunamäki on filosofian maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineenaan historia. 



Millaisia vähemmän huomiota saaneita teemoja aiot nostaa esiin syksyn presidentinvaaleista?

Vaaliuutisointi on ollut Suomen mediassa hyvää. Yksi voisi olla nuorten latinomiesten äänien valuminen demokraateilta republikaaneille. Haluaisin myös paikan päälle vaa’ankieliosavaltioihin. Äänestäjien ajatukset ovat yleensä monisyisempiä kuin että kyse olisi vain aseenkanto-oikeudesta tai abortista.

Moni toimittaja pelkää Donald Trumpin vaalivoittoa. Pitääkö Ylen kirjeenvaihtajan suhtautua näihin vaaleihin puolueettomasti? 

En saa asettua analyyseissä kummankaan puolelle. Ei se olisi journalistisesti kestävääkään. Mutta jos juttuni käsittelee vaikkapa Naton tulevaisuutta, ei olisi hyvää journalismia olla sanomatta, että Kamala Harrisin ulkopolitiikka olisi ennakoitavampaa. Lähteytetty ja perusteltu analyysi ei tarkoita puolen valitsemista.

Millaisista muista aiheista olet innostunut raportoimaan? 

Haluaisin löytää harmaan sävyjä uutisiin, ei aina niin, että Yhdysvaltojen demokratia on romahtamassa tai että maan talouskasvu painaa karkuun Euroopalta.

Millaista hyötyä suurlähetystöharjoittelustasi ja Yhdysvaltain historian opiskelusta on? 

Toivon pystyväni tuomaan juttuihin historiakontekstia. Olen erityisen kiinnostunut Yhdysvaltain sisällissodasta, mikä antaa lisäperspektiiviä nykypolarisaatioon. Washington on minulle tuttu kaupunki. Minulla on kontakteja suurlähetystöön ja harjoittelun kokemukset auttavat uusien luomisessa.

Onko suomalaisessa tai eurooppalaisessa Yhdysvaltoja käsittelevässä journalismissa mielestäsi ärsyttäviä väärinkäsityksiä? 

Siinä on jonkin verran sensaatiohakuisuutta varsinkin vaalien lähestyessä, tyyliin ”Tätä hullua Trump sanoi” tai yksittäisten gallupien tulosten ylikorostamista.

Kiinnostuksesi Yhdysvaltoja kohtaan on populaarikulttuurin herättämää. Millaisen tarkemmin?  

Jack Kerouacin Matkalla tulee ensimmäisenä mieleen. Nuorena aikuisena olin jo reilannut, ja jotenkin Kerouacin kautta tuli ajatus, että Yhdysvalloissa voisi reissata koko elämänsä. Kirjeenvaihtajana pääsee reissaamaan ja seikkailemaan. Olen myös leffafriikki, 1970-luvun ”uuden Hollywoodin” elokuvat ovat olleet tärkeitä, muun muassa Martin Scorsese.

Kuka on ammatillinen esikuvasi? 

Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen. En usko, että hänen toimintaympäristönsä hankaluutta aina ymmärretään. Hän on pysynyt kylmähermoisena ja tietää asemapaikastaan aivan kaiken.