Journalisten

Ami Lassila sade upp sig och blev frilans i Spanien – som 61-åring

Den finländska hösten och vintern – med regn, slask och köldknäppar. De blev allt svårare med åren för Ami Lassila, tidigare producent på Svenska Yle. När hennes man, fotografen Lauri Tuisku, gick i pension för ett år sedan var det dags för något nytt.

”Ska han sitta här i novembermörkret och vänta på att jag kommer hem från Böle-bunkern? Nej, det är ingen bra idé, tänkte jag och vi bestämde oss för att sticka i väg”, säger Lassila.

Sagt och gjort. Lassila sade upp sig från Yle där hon haft en fast tjänst sedan 1990. När hösten kom packade hon och Tuisku bilen och körde ombord ett lastfartyg som tog dem från Kotka till Bilbao. Sina första frilansjobb gjorde paret från fartyget – resan tog tio dagar – och i reportagen beskrev Lassila livet ombord och klimatsmarta lösningar inom sjöfarten.

Under det första halvåret i Spanien gjorde Lassila och Tuisku kring 15 inslag för Svenska Yle och några reportage för Hufvudstadsbladet.

”Det var rätt lätt att sälja in. Som producent har jag bra koll på vad redaktionerna vill ha.”

En gemensam nämnare i alla inslag paret gjort från Spanien är klimatförändringen. Den syns och känns i den spanska vardagen. I sitt första frilansjobb beskrev Lassila hur man i staden Valladolid planerat för regnvattensflöden och hur man skapat skuggiga, svala platser. Hon har också intervjuat ostronodlare, fiskare och personer som påverkats av strikta vattenrestriktioner. För Hufvudstadsbladet har Lassila intervjuat finlandssvenskar i Spanien – ett ämne som lockar många läsare.


Steget att säga upp sig och resa söderut var egentligen inte så stort som det kan låta. Lassila påpekar att parets barn är vuxna, hennes föräldrar är ålderstigna men klarar sig bra och ekonomin var inte enbart beroende av frilansinkomster. Tuisku lyfter pension och Lassila partiell förtida ålderspension.

”Det förminskar min pension i slutändan, men jag tänker att det är nu jag behöver den.”

Att bo i Spanien var något Lassila och Tuisku prövat på en gång tidigare. För sex år sedan var Lassila alterneringsledig i ett halvt år. Då reste paret runt i Spanien för att känna efter om det skulle vara lockande att bo där i något skede. Lassila hade läst spanska och klarade sig bra i vardagen.

Lassila konstaterar att hon jobbat sedan hon var 19 år. Nu är en bra tid att ha ett lite lugnare tempo.

”Under de senaste åren blev det ganska tungt, med pandemi och krig. Varje dag ska man försöka tänka ut en ny vinkel på kriget och sätta sig in i allt som är hemskt. Samtidigt ska man försöka hålla sig positiv.”

Lassila inledde sin journalistkarriär som reporter. Under de senaste åren har hon främst jobbat som producent, på teve bland annat med stora valdebatter och på radion med nyheter och aktualiteter. Som frilans är hon tillbaka i reporterrollen.

”Jag har alltid tyckt om att träffa och intervjua människor. Det ger mig hopp att träffa människor som tror på vad de gör och på framtiden.”

Att jobba som journalist utomlands ger också en helt annan möjlighet att lära känna människorna och samhället på djupet, säger Lassila.

”Som turist stiger man inte in i män- niskors liv på samma sätt som man gör som journalist. Det är otroligt fint när människor delar med sig av allt.”


Paret Lassila och Tuisku har en tydlig arbetsfördelning.

”Jag idéar, researchar, kontaktar för intervjuer, gör intervjuer och skriver webbtext och radiomanus. Min man är fotograf. Han fotar, filmar och klipper. Han är ljudtekniker i intervjuerna och mitt it-stöd.”

Enligt Lassila fungerar deras samarbete bra, även om hon ofta lägger sig i hur han klipper sina videon.

”Jag har producentskapet i mig.”

Ami Lassila intervjuar fiskaren Shonia Cruz i Estepona som värnar om både kvinnliga fiskare och fiskets framtid i ett allt varmare hav. FOTO: Lauri Tuisku

Efter ett halvt år på solkusten har Lassila inget brett kontaktnät. Ändå har det inte varit något problem att hitta ”case” eller personer att intervjua.

”Jag googlar, hittar människorna, mejlar dem, de svarar och ställer upp.”

Spanska medier följer hon, men inte minutiöst. Spansk politik står hon över.

”Min spanska räcker inte till och jag vill inte. Jag har gjort nyhets- och aktualitetsstuket i 35 år – nu vill jag göra livsstilsgrejer.”

Ami Lassila, 62

  • Frilans på spanska solkusten under vinterhalvåret, sommarvikarie på Svenska Yle under sommaren. Däremellan pensionär på deltid.
  • Var tidigare fast anställd på Yle sedan 1990. Jobbat med nyheter och aktualiteter, senast som producent för Nyhetspodden.
  • Två vuxna barn och ett barnbarn. Gift med Lauri Tuisku, fotograf och filmare.
  • Bäst i Estepona: Vandringslederna längs med havet och upp i bergen.