Journalisti kertoi viime viikolla Yleisradion pätkätyöläisten asemasta. Juttuun haastatellut Svenska Ylen toimittajat ja Ylen luottamushenkilöt kertoivat pätkätyöläisten karusta arjesta. Pomot myöntävät epäkohdat, kuten työsopimusten ketjutuksen.
Juttu on herättänyt paljon keskustelua Ylen sisällä ja sosiaalisessa mediassa. Ylen toiminnasta on tehty myös kirjallinen kysymys perjantaina 28. helmikuuta.
Vihreiden kansandustaja Inka Hopsun (vihr.) mielestä ”käytäntö on pöyristyttävä.” Hän viittaa tiedotteessaan Journalistin artikkeleihin.
Lue tästä: Yle myöntää pätkätyöläisten epäreilun kohtelun, uusi tes lupaa pieniä parannuksia (28.2)
Lue tästä: ”Yle ei välitä paskaakaan pätkätyöntekijöistään” – määräaikaiset tyrmäävät Ylen työnantajapolitiikan (27.2)
Läs mera här: ”Inga nyheter utan inhoppare” – Yles personalchef medger problem (27.2)
Hopsun kirjallinen kysymys on osoitettu valtioneuvostolle, joka vastaa kolmen viikon kuluessa.
Hopsu haluaa tietää, miten maan hallitus ”varmistaa sen, että Yleisradiossa henkilöstöpolitiikka vastaa hallitusohjelman kirjauksia ja useiden määräaikaisten sopimusten ketjuttamisesta voidaan luopua?”
Hallitusohjelman tavoitteena on ”onnellisten ja hyvinvoivien ammattilaisten Suomi, missä jokaisen tiedot ja taidot ovat työelämän käytössä.”
Inka Hopsun mukaan jatkuvista ‘pätkätöistä’ ja ns. nollatuntisopimuksista on tullut osa Yleisradion vakiotoimintaa.
”Tämän tyyppiset käytännöt näyttävät jatkuneen pitkään ja olevan laajasti tiedossa Ylen henkilöstön ja johdon parissa. Ongelma työntekijöiden kannalta on jatkuva epävarmuus ja mm. se, että lyhyet sopimukset vaikuttavat esimerkiksi siten, että työntekijät eivät saa samaa oikeutta työterveyspalveluihin kuin vakituisen sopimuksen piiriin kuuluvat työntekijät”, Inka Hopsu sanoo tiedotteessaan.
Yleisradion johto tapaa viikolla vihreiden eduskuntaryhmän, jolloin valtio-omisteisen yhtiön työsopimuksista keskustellaan.
Jenni Pitko on vihreiden edustaja Ylen hallintoneuvostossa.
”Juttelin Jennin kanssa kirjallisen kysymyksen jättämisestä. Hän lupasi nostaa asian esille hallintoneuvostossa”, Inka Hopsu sanoo Journalistille.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa