Erkki Meriluoto, 39
Vastaava päätoimittaja, Seura, Viva, Kotilääkäri, Tv-maailma
”Seura-mediaperhe ehti juuri muuttaa uusiin, hienoihin Otavamedian toimitiloihin Triplaan. Nyt kaikki tekevät töitä etänä, ja se on sujunut yllättävän hyvin yli 20 hengen Teams-kokouksia myöten. Suosin pukeutumisessa joulupyjamaa. Muutamia suunniteltuja kansihaastatteluja on peruuntunut, mutta korona on tuonut uutta tehtävää tilalle. Esimerkiksi Seuran pääsiäislehden kannessa on julkkiksen sijaan teho-osaston hoitaja. Verkossa aihe on poikinut uusia kävijäennätyksiä.”
Sara Wesslin, 28
Toimittaja, Yle Sápmi
”Olin kaksi viikkoa karanteenissa käytyäni EU:n toimittajamatkalla Brysselissä maaliskuun alussa, joten siksikin on mukava käydä juttukeikoilla. Haastatteluja tehdään nyt enemmän ulkosalla ja tietysti puhelimitse. Toimituksen aamupalaverit ovat myös etänä. Meillä on lisäksi videotapaamisia, joissa puhutaan ihan muista kuin työasioista. Kaikessa on tehtävä kompromisseja. Ehkä tilanteesta syntyy uudenlaista luovuutta.”
Susanna Luikku, 46
Toimittaja-toimitussihteeri, Apu, Image
”Teemme valtakunnallista lehteä, joten lukijat eivät pidä siitä, jos lehti on liian Helsinki-keskeinen. Liikkuminen on nyt haasteellista, mutta me pärjäämme. Jutut valmistuvat, ja yhteyttä pidetään Teams-sovelluksella. Pitäisi silti päästä tapaamaan haastateltavia, ja repparikeikoille eikä vain istua soittelemassa ja meilaamassa. Itselläni on aina ollut muutama etäpäivä viikossa. Siinä mielessä tilanne ei yllätä.”
Marja Salomaa, 58
Kaupunkitoimittaja, Helsingin Sanomat
”On henkistä kasvua tavoittelevalle ärsyttävää, kun firman taukojumppa pärähtää käyntiin joka päivä. Osallistuminen ei tietenkään ole pakollista. Etäyhteys toimitukseen toimii hyvin. On ihanaa nähdä ja kuulla ihmisiä! Ihmisten tapaaminen onkin se syy, miksi ryhdyin toimittajaksi. Juttukeikoille lähdemme kuvaajan kanssa eri aikaan. Siinä jää toistensa sparraaminen vähemmälle. Eli teknisesti kaikki toimii, mutta luonteelleni etätyö ei ole paras mahdollinen tilanne.”
Jyrki ”Njassa” Jantunen, 57
Toimittaja, Radio Helsinki
”Meillä on tiivistetty tekemistä ja joitakin ohjelmia on jouduttu pudottamaan pois. Käyn kolme – neljä kertaa viikossa radiostudiossa tekemässä ohjelmaa. Ihmiset haluavat kuulla jonkun puhuvan livenä ja hyvää musaa. Huomaan yleisöpalautteesta, että radion merkitys tunteellisena tukena on merkityksellinen. Enemmän on nyt sellaisia ’kiva, että olet siellä’ -viestejä. Työpaikan ulkopuolisesta arjesta huomaan, että ystävien tapaaminen on vaikeutunut.”
Hanne-Mari Tarvonen, 36,
Vapaa toimittaja
”Olimme mieheni kanssa muuttamassa Zimbabwen Harareen viikko sitten, mutta nyt olen jumissa täällä Etelä-Afrikassa ainakin vielä reilun viikon. Olemme olleet karanteenissa, ja täällä on käytännössä ulkonaliikkumiskielto. Minulla on puhelin ja onneksi käsimatkatavaroissa oli kannettava tietokone, nauhuri ja kamera. Pystyn siis tekemään etänä töitä, mutta onhan se hankalaa, kun ei pääse tapaamaan ihmisiä.”
Kaisa Vitikainen, 45
Tekstittäjä-toimittaja, Yle
”Työni on muuttunut paljon. Erilaisten koronavirus-tiedotustilaisuuksien vuoksi on enemmän suoria tv-lähetyksiä, ja toisin kuin vaikkapa uutislähetyksissä, niihin ei saa ennakkoon materiaaleja. Käyn Pasilassa toimituksessa muutaman kerran viikossa. Muuten teen etätöitä. Harrastan larppaamista eli live-roolipelaamista, jota olen joutunut karsimaan. Isoja yleisötapahtumia, joita olen ollut mukana järjestämässä, on myös peruttu.”
Hanna Marjanen, 48
Kuvatuottaja, Keskisuomalainen
”Kiinnitän enemmän huomiota työturvallisuuteen. Valokuvia otetaan enemmän ulkona ja ikkunan läpi. Kuvaajilla on myös suojavarusteet, kuten käsineitä ja puhdistusainetta. Yhteiset autot siivotaan kunnolla. Emme halua kuljettaa pöpöjä eteenpäin. Kaikki ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Haluankin kehua työkavereitani. Kotona meillä on kaksi koiraa ja niillä pentue. Eläimet piristävät etäpalavereita.”
Laura Niemi-Pynttäri, 37
Kustannustoimittaja, Atena Kustannus
”Työskentelen tavallisestikin paljon etänä, joten arki ei ole nyt kovin erilaista. Tosin ilman ryhdistäviä toimistopäiviä työnteko valuu helposti iltojen puolelle, ja päivisin saatan hommailla muuta. Koronavirus-aika on tehnyt arjesta rennompaa, mutta lisännyt muuta stressiä: seuraan uutisia koko ajan ja se ahdistaa. Silloin kun olen keskittynyt töihin koko päivän, olen rauhallisempi.”
Heli Saarela, 47
Ulkoasutoimittaja, Journalisti
”Koronavirus-epidemian myötä muu toimitus on siirtynyt pääasiassa etätyöhön. Journalistin toimitusjärjestelmä ei taivu taiton osalta etänä tehtäväksi. Siksi olen ollut töissä lähes päivittäin Journalistiliiton toimistolla, Hakaniemessä. Tunnelma on välillä ollut hieman aavemainen, joskus olen ollut siellä ainoa työntekijä. Kaipaan sitä, että voi vain huudella kollegoiden huoneisiin ja saada nopeasti asiat ratkaistua.”
Minna Juti, 59
Toimittaja, Anna
”Olin ensimmäisen etäviikon lomalla. Palasin uudet käytännöt nopeasti luoneeseen etätoimitukseen, joka pitää kaksi yhteispalaveria viikossa niin kuin normaalistikin. Ison henkilöhaastattelun tekeminen puhelimessa on ollut uutta. Sekin onnistuu. Kaipaan työkavereita. Välillä etäkontaktissa huomaa, että kollegalla on rankkaa. Omat lapseni ovat aikuisia. Ymmärrän hyvin etäkoulua lapsilleen pitävien haasteita.”
Juttu tehtiin viikolla ennen pääsiäistä.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa