
Yleisradion Luovat sisällöt ja media -yksikön muutosneuvottelut ovat päättyneet. Yle irtisanoo kuusi yksikön työntekijää. Kymmenen tehtävää muuttuu oleellisesti.
Irtisanomiset ja tehtävien päättymiset kohdistuvat nuorten- ja viihdetuotantoihin, draamaan, hankintaan, tuotannonsuunnitteluun sekä kääntämiseen ja versiointiin.
Nyt päättyneet neuvottelut kuuluivat Ylen muutosneuvotteluiden toiseen vaiheeseen, joka alkoi huhtikuussa. Työnantaja ilmoitti neuvottelujen alkaessa irtisanottavien enimmäismääräksi Lume-yksikössä 23.
Viime viikolla Yle ilmoitti irtisanovansa kahdeksan ihmistä Strategia ja palvelut -yksiköstään. Huhtikuussa alkaneiden neuvotteluiden seurauksena irtisanomisia tulee siis enintään 14. Eläköitymiset ja muut henkilöstömuutokset ovat osaltaan pienentäneet irtisanomistarvetta. Yhteensä Ylen henkilöstömäärä vähenee lähes 40 henkilöllä.
Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Mikko Martikainen luonnehtii luovien sisältöjen irtisanottavien määrän painumista kuuteen merkittäväksi saavutukseksi.
”Siihen voi olla aidosti tyytyväinen, mutta olisin toivonut sen pyöristymistä ihan nollaan asti”, Martikainen sanoo.
Martikaisen mukaan neuvotteluiden ensimmäisessä vaiheessa säästökohteita löytyi niin paljon myös muualta kuin henkilöstöstä, että lisäsäästöjen löytäminen niiden päälle oli nyt hankalaa. Irtisanomisten määrä laski kuitenkin muun muassa eläkepaketeilla.
Työnantaja aloittaa työntekijöiden sijoittelun uusiin tehtäviin välittömästi. Sen jälkeen se aloittaa irtosanomiskeskustelut. Martikaisen arvion mukaan keskustelut saadaan päätökseen juhannusviikolla.
Muutosneuvottelujen ensimmäisessä vaiheessa Yle epäonnistui henkilöstön uudelleensijoittelussa pahasti. Martikaisen mukaan nyt toteutettavista muutoksista suurimmat koskevat tuotannonsuunnittelua.
”Apulaistuottajista ja apulaisohjaajista tulee kaikista tuotantokoordinaattoreita. Heidän roolinsa muuttuvat aika paljon. Siellä tulee irtisanomisia, ja siellä on paljon heinäkuun lopussa päättyviä pitkäaikaisia määräaikaisuuksia.”
Muutosneuvottelut johtuvat parlamentaarisen työryhmän Ylelle määräämistä säästöistä. Yhtiön pitäisi säästää vuoteen 2027 mennessä noin 66 miljoonaa euroa. Meneillään olevien muutosneuvottelujen toisen vaiheen on kerrottu johtavan noin viiden miljoonan euron säästöihin.
Parlamentaarinen työryhmä edellytti Yleltä myös toiminnan tehostamista ja organisaatiorakenteen sopeuttamista. Yhtiö kertookin muokkaavansa Luovien sisältöjen ja median toimintoja ”uutta johtamisrakennetta ja sisältövisiota tukevaksi”.
Mikko Martikainen, onko työntekijöille selvää mitä tällä tarkoitetaan?
”Se liittyy täällä viime aikoina toisteltuun sloganiin vähemmän mutta vaikuttavammin. Vähennetään tuotantojen määrä, mutta syvennetään niitä laadullisesti. Esimerkkejä ovat isot vuosittaiset podcast -sarjat Jussi Halla-ahosta tai Sanna Marinista, sen sijaan että tehdään vuodessa useita radiodraamoja.”
Onko myös henkilöstö tämän vision takana? Useinhan johdon visioinnit jäävät työntekijöille etäisiksi.
”On tässä sitä henkeä ollut, mutta on pakko sanoa, että toteutuvat supistukset ovat linjassa vision kanssa: sisältöjä tulee jatkossa vähemmän.”

Uusimmassa lehdessä
- Kilpajuoksua, pettymyksiä ja pohdintaa oman uran suunnasta. Journalistiopiskelijat Hanna Eskelinen, Iida Niskanen ja Sofia Tuovinen pitivät päiväkirjaa kesätöiden hakemisesta.
- Liiton jäsen pitää huolta kollegoista, ammatista ja koko alasta
- Barona maksoi Iltalehden yötoimittajille vuosien ajan liian vähän
- Tidskriftsombud: Finlandssvenska tidskrifter måste samarbeta mer för att klara sig