
Yleisradion Strategia ja palvelut -yksikön muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena kahdeksan henkilöä irtisanotaan ja 42 työntekijän työn ehdot muuttuvat merkittävästi.
Työnantaja ilmoitti neuvottelujen alussa harkitsevansa 14 työntekijän irtisanomista.
”Nyt kun lukema on kahdeksan, se on kuusi alkuperäistä vähemmän. Kyllä se on aina kuusi voittoa”, Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Mikko Martikainen sanoo.
Hänen mukaansa irtisanottavien määrää pystyttiin hieman laskemaan yhtiön tarjoaman eläkekannustimen avulla.
”Lisäksi pystyimme löytämään työnantajan kanssa vaihtoehtoisia säästökohteita. Kaikkiaan Strategia ja palvelut -yksikön säästötavoite on kolme miljoonaa euroa, joista miljoona kohdistuu henkilöstöön”, Martikainen sanoo.
Työn ehtojen muutokset tarkoittavat, että yli 40 työntekijälle kirjoitetaan uusi työsopimus.
”Siinä on työnantajalla tarkka paikka, jotta ei tulisi jälkiseuraamuksia”, Martikainen sanoo.
Jos kaikki eivät hyväksy uutta sopimustaan, työtekijöiden sijoittelu voi Martikaisen mukaan vielä muuttua nyt suunnitellusta. Irtisanomisten määrä pysyy kuitenkin samana.
Ylessä tammikuussa päättyneen ensimmäisen muutosneuvottelukierroksen jälkeen työntekijät kritisoivat yhtiötä kovasanaisesti siitä, miten se toteutti muutosneuvottelujen päätöksiä. Huhtikuussa työntekijät kertoivat Journalistin jutussa epätietoisuudesta, pakkosiirroista vieraille paikkakunnille ja työtehtäviin sekä irtisanomisista, jotka oli peruttu laittomina.
Martikaisen mukaan neuvottelut sujuivat molemmilla kierroksilla ratkaisukeskeisesti ja rakentavassa hengessä. Ongelmat syntyivät vasta, kun työnantaja alkoi toteuttaa neuvottelujen päätöksiä.
Martikaisen mukaan ongelmista on keskustelu työnantajan kanssa.
”Olemme edellyttäneet, että työnantaja kiinnittää erityistä huomiota toimintatapoihin, jotta ongelmat eivät uusiudu. Se jää valitettavasti nähtäväksi, mitä tapahtuu.”
Nyt päättyneistä neuvotteluista seuraavien sijoitteluiden ja irtisanomisten pitäisi olla työntekijöiden tiedossa ennen juhannusviikkoa.
”Voi vaan arvuutella, kuinka epämukavaa on tässä tilanteessa lähteä kesälomalle, jos se jo alkaa. Pitää jännittää kohtaloaan ja pitää puhelinta päällä. Niillä, jotka irtisanotaan, on tietysti koko kesä pilalla. Kyllä tästä tuli heille synkkä kesä”, Martikainen sanoo.
Martikaisen mukaan Strategia ja palvelut -yksikön organisaatio muuttuu muutosneuvottelujen seurauksena suuresti. Tänään järjestetyssä henkilöstöinfossa työnantaja ilmoitti työntekijöille, mitkä tehtävänimikkeet muuttuvat. Aiemmin nimikkeitä oli paljon erilaisia. Nyt ne vähenevät.
”Työnantaja on ilmoittanut, ettei se erityisesti tavoittele tehtävien vaativuustason laskua tai palkanalennuksia, mutta vaativuustasot käydään kyllä läpi”, Martikainen sanoo.
”Infossa oli hyvin tiheä tunnelma silloin, kun työnantaja näytti dialla, mitkä tehtävät päättyvät. Ihmiset miettivät, onko heidän tulevan tehtävänsä vaativuustaso sama kuin aiemmin ja jatkuuko oma tehtävä.”
Strategia ja palvelut -yksikössä työskentelee paljon ylempiä toimihenkilöitä ja asiantuntijoita. Heidän joukossaan on muun muassa teknologiakehittäjiä, strategiaosaajia ja Yle Areena -palvelun ja sen ylläpidon ammattilaisia.
Viimeksi mainitut työskentelevät Journalistiliiton neuvottelemalla työehtosopimuksella.
Strategia ja palvelut -yksikön muutosneuvottelujen kanssa samaan aikaan alkaneet Luovat sisällöt ja media -yksikön muutosneuvottelut jatkuvat vielä. Mikko Martikainen arvioi niiden päättyvän keskiviikkona 28. toukokuuta.
Kaikkiaan Ylen huhtikuussa alkaneiden muutosneuvotteluiden piirissä on 364 henkilöä. Neuvottelujen alkaessa työnantaja arvioi, että ne voivat johtaa yhteensä enintään 37 henkilön irtisanomiseen. Strategia ja palvelut -yksikön muutosneuvottelut koskivat 109 yleläistä.
Yhtiö tiedottaa molemmista muutosneuvotteluista tarkemmin niiden päätyttyä.
Muutosneuvottelut liittyvät Ylen säästöohjelmaan. Ylen säästöjen takana on parlamentaarisen työryhmän päätös leikata yhtiön rahoitusta. Niin sanottu Yle-indeksi on jäädytetty kolmeksi vuodeksi. Lisäksi yhtiön maksama arvonlisävero nousee ensi vuoden alusta 10 prosentista 14 prosenttiin.
Yle on kertonut aikovansa säästää 50 miljoonaa euroa vuosina 2025–2026. Se arvioi säästäneensä muutosneuvottelujen ensimmäisen kierroksen ja muiden säästötoimien turvin tähän mennessä 45 miljoonaa euroa. Toisen kierroksen viiden miljoonan euron säästöjen myötä Yle laskee pääsevänsä 50 miljoonan euron tavoitteeseen.
Parlamentaarisen työryhmän leikkausten myötä Ylen pitäisi kuitenkin säästää vuoteen 2027 mennessä yhteensä noin 66 miljoonaa euroa.

Uusimmassa lehdessä
- Kilpajuoksua, pettymyksiä ja pohdintaa oman uran suunnasta. Journalistiopiskelijat Hanna Eskelinen, Iida Niskanen ja Sofia Tuovinen pitivät päiväkirjaa kesätöiden hakemisesta.
- Liiton jäsen pitää huolta kollegoista, ammatista ja koko alasta
- Barona maksoi Iltalehden yötoimittajille vuosien ajan liian vähän
- Tidskriftsombud: Finlandssvenska tidskrifter måste samarbeta mer för att klara sig