Työelämä

Aamulehdessä epäillään: entinen päätoimittaja Jussi Tuulensuu on häirinnyt aiemminkin

Aamulehden entinen päätoimittaja Jussi Tuulensuu haastattelussa vuonna 2018. Arkistokuva.

Journalistin tietojen mukaan Aamulehdessä on noussut esiin epäilyjä entisen päätoimittajan Jussi Tuulensuun aiemmasta häiritsevästä käyttäytymisestä työntekijöitä kohtaan. 

Tuulensuu erosi tehtävästään käyttäydyttyään epäsopivasti Tampereen yliopiston journalismin opiskelijoiden ainejärjestön Vostokin juhlissa. Tämän jälkeen Aamulehden toimituksessa nousi esiin myös aiempia tapauksia, joissa entisen päätoimittajan arvellaan käyttäytyneen häiritsevästi nuoria toimittajanaisia kohtaan.

Aamulehden toimituksessa pohditaan Journalistin tietojen mukaan parhaillaan, miten epäilyjä mahdollisista aiemmista häirintätapauksista olisi paras selvittää.

Journalistin soittaessa lehden pääluottamushenkilö Sari Sainiolle tämä kertoo, että hänellä on varma tieto yhdestä tapauksesta ja että hän on käynyt keskustelun asianosaisen kanssa. Tämän lisäksi toisesta tapauksesta on hänen mukaansa toisen käden tietoa, jota Sainio ei ole toistaiseksi voinut vahvistaa.

“Ennen Vostokin juhlatilaisuutta tietooni ei ollut tullut vastaavaa käytöstä, mutta juhlan jälkeen olen saanut tietooni, että vastaavanlaista käytöstä olisi ollut aiemminkin. Tiedot ovat tarkentuneet viikon kuluessa.”

Sainion mukaan on kaikkien etu, että asiat tulevat esiin ja ne käsitellään. Hänen mukaansa keskeinen kysymys on, miksi asiat eivät ole nousseet keskusteluun aiemmin.

“Sellaista asiaa ei voi käsitellä, joka ei tule tietoon mitään kautta”, hän sanoo.

“On selvää, että nämä pitää selvittää. Ei voi olla niin, että nämä jätetään hautumaan jonnekin. Meidän pitää käydä läpi, mitä on tapahtunut ja miten siihen olisi voinut vaikuttaa. Nyt on erityisesti selvitettävä, miten vastaavat tapaukset estetään jatkossa.”


Journalistin tietojen mukaan Aamulehden toimitusosasto on käsitellyt asiaa kokoustaessaan tällä viikolla tiistaina ja keskiviikkona.

Osaston puheenjohtaja Heidi Pesonen ei kommentoi, onko häirintätapauksia käsitelty toimitusosaston kokouksessa. Toimitusosasto laati keskiviikkona julkilausuman, jossa se muun muassa toivoo, että häirinnästä kerrotaan matalalla kynnyksellä esimerkiksi luottamushenkilöille.

“Täytyy sanoa, että on ollut raskas viikko. Sekä minulle että varmasti koko meidän toimituksellemme”, Pesonen sanoo.

Pesosen mukaan aiempien häirintäepäilyjen esiin nouseminen on toimitusosastolle peiliinkatsomisen paikka. Hän kertoo, että toimitusosaston kokoukset ovat luottamuksellisia, mutta vahvistaa kuulleensa pääluottamushenkilöltä tällä viikolla esiin tulleista häirintäepäilyistä.

“Kun sanotaan, että epäasiallisesta käytöksestä pitää kertoa matalalla kynnyksellä, niin onko meillä selvää, mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Mistä pitää kertoa ja kenelle pitää kertoa? Miten voi luottaa, ettei siitä tulee vaikeuksia? Jos kuulee huhuja tai näkee jotain sivusta, niin mitä silloin pitää tehdä”, hän pohtii.

“Ja voiko meillä luottaa siihen, että asiat tutkitaan ja niihin reagoidaan niiden vakavuuden vaatimalla tavalla? Meillä täytyy olla tällaisiin kysymyksiin vastaukset.”

Pesosen mukaan toimitusosasto voisi esimerkiksi koota vastauksia nyt avoinna oleviin kysymyksiin toimintatavoista ja jakaa ne esimerkiksi kesätoimittajien saapuessa.

“Meidän pitää kertoa ne selkeästi sekä omalle väelle että uusille tulijoille, niin meillä on selkeä polku siinä, mitä pitää tehdä, jos joku näkee tai kuulee jotain, ettei hänen tarvitse pohtia sitä yksin.”

Sanoma Media Finlandin uutis- ja featuremediayksikön liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta kertoo viestitse, että myös yhtiön johto on tietoinen uusista käänteistä.

“Tämä on tullut loppuviikosta tietoon, ja asiaa selvitetään. Tällä viikolla on muistutettu henkilöstöä nollatoleranssista häirinnän suhteen sekä ilmoittamisen tärkeydestä ja ilmoituskanavista. On hyvä, että asiat tulevat esiin, jotta ne voidaan käsitellä.”


Sanoman HR-johtaja Kaisa Aalto-Luoto kuvailee uusia tietoja Tuulensuun häirintäepäilyistä “tosi ikäväksi” ja “harmilliseksi.” 

“Eipä sitä voi muuten kuvailla”, hän sanoo

Hän kertoo, että uudet tiedot ovat tulleet yhtiön tietoon torstain ja perjantain aikana sekä pääluottamushenkilön että yhtiön sisäisten ilmoituskanavien kautta. Aalto-Luoto ei ota kantaa siihen, onko pääluottamushenkilön ja ilmoituskanavien kautta tullut tietoa samasta vai eri tapauksista.

Uusista häirintäepäilyistä saatujen tietojen jälkeen Sanomassa on alkanut selvitystyö, Aalto-Luoto kertoo.

“Hankimme luottamuksellisesti lisätietoja ja käsittelemme tietoja niiden lähteiden kanssa, joilta tiedot ovat tulleet.”

Aalto-Luodon mukaan tapaus kertoo siitä, kuinka tärkeää tapahtumien avoin käsittely ja talon sisäisten ilmoituskanavien toiminta on. Hän korostaa, että häirintää kokeneiden toivotaan kertovan havainnoistaan ja kokemuksistaan.

“Tällaisia asioita voidaan selvittää ainoastaan silloin, kun niistä saadaan tieto”, hän sanoo.

“On vaikea arvioida, miksi nämä tiedot eivät ole tulleet aiemmin ilmi. Ajat muuttuvat ja ihmiset ovat jatkuvasti tietoisempia siitä, mikä ei ole asiallista käytöstä. Keskustelu näistä asioista on hyväksi, se muistuttaa myös häirinnästä ilmoittamisen tärkeydestä ja ilmoituskanavista”, Aalto-Luoto sanoo.

“Suhtaudumme näihin vakavasti ja haluamme ehdottomasti, että kaikki asiat käsitellään.”

Aalto-Luodon mukaan Sanoma tekee yhteistyötä Aamulehden pääluottamushenkilön sekä työsuojeluvaltuutetun kanssa ja pyrkii tukemaan Aamulehden toimitusta. Hänen mukaansa yhtiö pyrkii selvittämään asiat huolellisesti ja käsittelemään ne mahdollisimman nopeasti.

”Näin voi myös käytännössä osoittaa, että asiaan suhtaudutaan vakavasti.”

“Mietimme yhdessä sekä toimituksen johdon että luottamushenkilöiden kanssa toimenpiteitä, joihin pitää konkreettisesti ryhtyä, jotta asiat tulevat riittävän aikaisessa vaiheessa esiin ja ne pystytään käsittelemään”, hän sanoo.

”Tätä työtä on tehty jo tällä viikolla.”

Aamulehden entinen päätoimittaja Jussi Tuulensuu ei vastannut Journalistin haastattelupyyntöihin.


Muokkaus 17.3. klo 19.26: Lisätty Kaisa Aalto-Luodon kommentit