Työelämä

Kahden tonnin palkka katosi Journalistin yhteydenoton jälkeen

TE-palvelun sivuilla ilmoitettu palkkasumma, 2000 euroa kuussa, oli merkittävästi pienempi kuin työehtosopimuksen minimipalkka.

Lohjan ja Nummelan alueella kerran viikossa ilmestyvään kaupunkilehti Ykkös-Lohjaan haetaan paikallistoimittajaa kokoaikatyöhön. Vielä torstaiaamuna 12. tammikuuta Kettu Julkaisut Oy:n työpaikkailmoituksessa TE-palveluiden sivuilla palkkasummaksi oli merkitty 2 000 euroa. 

Toimittajan minimipalkka on 2 823 euroa. 

Kerrotun palkan luvataan ilmoituksessa olevan koeajan palkka. Koeajan jälkeen palkkasummaa nostetaan, ilmoituksessa kerrotaan. Koeajan pituus ei selviä ilmoituksesta. 

Kun Journalisti otti yhteyttä julkaisun päätoimittajaan, palkkasumma katosi. Palkkarivillä on nyt merkintä ”sop.mukaan”.


Journalisti soitti Ykkös-Lohjan päätoimittajalle paikallistoimittajan palkasta torstaina aamupäivällä. 

Päätoimittaja Kari Oksanen, mikä on peruste 2 000 euron palkkasummalle? 

”Ei siellä pitäisi olla mitään summaa. Onko siellä näkyvillä joku summa? Palkka tulee sopimuksen mukaan, kunhan löydetään oikea henkilö.” 

Oksanen lupaa käydä katsomassa sivua ja korjata tiedon. Samalla hakuaikaa pidennetään. 

Kuinka pitkä on koeaika? 

”Koeaika on 3–6 kuukautta meillä.” 

Oksanen pahoittelee palkkasumman näkymistä ja toteaa samalla, että alueella asuvaa ammattitoimittajaa on vaikeaa löytää. 

”Olemme saaneet paljon yhteydenottoja ja hakemuksiakin on tullut, mutta ammattilaisia ei tällainen lehti ehkä kiinnosta. Ei voi keskittyä mihinkään erikoisalaan. Pitää seurata aluetta ja kirjoittaa vähän kaikesta.”


Oksanen vakuuttaa olevansa tietoinen lehdistön työehtosopimuksesta ja sen yleissitovuudesta alalla. 

”Kyllä olen tarkastanut minimipalkan Medialiiton ja SJL:n työehtosopimuksesta, ja tarkoitus on katsoa palkan määrä, kun nähdään, miten henkilö suoriutuu tehtävästä. Siinä kahden ja puolen tonnin kieppeillä se on.” 

 Mutta toimittajan minimipalkka on 2 823 euroa. Eikä ilmoituksessa haeta harjoittelijaa, ja yleissitovuuden perusteella jokainen alalla toimiva työnantaja on velvollinen noudattamaan tessiä. 

”Eikö se ykkösryhmä ole siinä 2 300? Alle kahden ja puolen tonnin.” 

Tehtävässä ei ole kyse journalistisista tukitehtävistä, joissa käytetään palkkaryhmä yhden taulukkoa. Palkkaryhmä IIa on alin, jota sovelletaan journalistisia ratkaisuja vaativaan työhön.   

”Tässä ei välttämättä ole joka tunnille töitä, vaikka kyse on kokoaikatyöstä. Mutta hyvä jos saadaan nyt tähän edes puolipäiväiseksi joku. Sopimuksen mukaan menee se palkka”, Oksanen sanoo. 

Ykkös-Lohjassa on päätoimittajan lisäksi yksi toimittaja. Keskiviikkoisin ilmestyvä lehti jaetaan Lohjan talousalueella viikoittain yli 34000 talouteen. Kerran kuukaudessa jakelu kasvaa 44000 talouteen.

Lue lisää aiheista: