Sananvapaus- ja journalistijärjestöt Euroopassa ovat ottaneet laajasti kantaa ukrainalaisten journalistien ja lehdistövapauden puolesta. Järjestöt kantavat huolta paitsi Ukrainassa työskentelevien toimittajien ja muiden media-alan ammattilaisten turvallisuudesta myös verkossa leviävästä disinformaatiosta.
Euroopan journalistiliiton EFJ:n puheenjohtaja Mogens Blicher Bjerregård kirjoittaa Twitterissä järjestön olevan ukrainalaisten jäsenjärjestöjensä tukena. Ukrainassa ovat Bjerregårdin mukaan uhan alla niin kansalaiset, lehdistövapaus, vapaa media kuin toimittajat.
”Totuus on jo ollut ensimmäinen uhri, propaganda kukoistaa”, Bjerregård kirjoittaa.
EFJ on mukana Brysselissä tänään järjestettävässä, eurooppailaisen ammattiyhdistysten järjestön ETUC:n mielenosoituksessa rauhan puolesta.
Kansainvälinen lehdistöinstituutti IPI puolestaan vaatii, että journalistit voivat tehdä sota-alueella työtään riippumattomasti ja ilman pelkoa seuraamuksista.
”Tämä on aikaa, jolloin ihmisillä Ukrainassa ja ympäri maailmaa pitää olla mahdollisuus saada riippumattomia uutisia tapahtumista kriisialuille. IPI seuraa tilannetta tarkkaan ja käyttää kaikkia mahdollisia kanaviaan lehdistöön kohdistuvien hyökkäysten tuomitsemiseen ja niihin syyllistyneiden asettamiseen vastuuseen teoistaan”, järjestö sanoo kannanotossaan.
Myös Suomen Journalistiliitto muistuttaa totuudenmukaisen tiedonvälityksen tärkeydestä sodan keskellä.
”Journalistien on saatava tehdä elintärkeää työtään ilman vainoa ja häirintää.”
Ruotsin Journalistiliitto on mukana maan ammattiyhdistysten yhteisessä kannanotossa, jossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuomitaan.
”On tärkeää, että kaikki demokraattiset toimijat pyrkivät nyt vaikuttamaan siihen, että Venäjän valtion levittämä disinformaatio pysäytetään ja auttavat levittämään oikeaa kuvaa käynnissä olevasta hyökkäyksestä ja väärinkäytöksistä”, liitto twiittasi.
Kansainvälinen kirjailijoiden sananvapausjärjestö Pen vetoaa Venäjän presidentti Vladimir Putiniin sodan lopettamiseksi ja ilmaisee tukensa ukrainalaiselle jäsenjärjestölleen.
”Verenvuodatuksen on loputtava heti”, järjestön kannanotossa todetaan.
Toimittajat ilman rajoja -järjestö puolestaan vetoaa kaikkiin osapuoliin, että toimittajien työtä riippumattoman raportoinnin suhteen kunnioitetaan ja journalistien toimintaedellytykset turvataan.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa