Media-ala

Etelä-Suomen Mediassa kahdet yt:t peräkkäin – ilmestymispäivät vähenevät ja lomautukset uhkaavat

Etelä-Suomen Media aloitti 3. tammikuuta koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut lomauttamisesta. Edellisten, juuri ennen joulua päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena Karkkilan Tienoon, Tamperelaisen ja Luoteis-Uusimaan ilmestymiskerrat vähenevät.

Etelä-Suomen Media aloitti maanantaina 3. tammikuuta yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamisesta enintään 90 päiväksi.

Paikallisjohtaja Karri Kannalan mukaan yt-neuvottelujen taustalla ovat heikentynyt koronatilanne ja siihen liittyvät rajoitukset, jotka vähentävät mediamainonnan määrää. 

”Se vaikuttaa liikevaihtoon etenkin täysin mainosrahoitteisissa kaupunkilehdissä, joita kustannamme paljon”, Kannala sanoo. 

Päätöstä siitä, toteutuvatko lomautukset, ei Kannalan mukaan ole vielä tehty, koska yt-neuvottelut ovat kesken.

”Mutta jos tarve vaatii, niitä voidaan joutua tekemään. Koko 90 päivän mahdollisuutta tuskin kuitenkaan tulemme käyttämään. Esimerkiksi koko viime vuoden osalta puhuttiin korkeintaan muutaman viikon lomautuksista keskimäärin per henkilö.” 

Vaikuttaa siltä, että neuvottelette lomautusmahdollisuudesta ennakoivasti. Miksi näin? 

”Emme neuvottele ennakoiden, vaan tartuntamäärät etenkin pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla ovat isoja ja kiristyneet rajoitukset jatkuvat, eli tilanne on päällä. Tammikuun ilmoitustilannettamme helpottavat mediamyyntiä lisäävät aluevaalit. Mutta helmikuu on hyvin haastava.” 

Etelä-Suomen Median kaupunkilehtiä ovat esimerkiksi Helsingin Uutiset, Tamperelainen, Länsiväylä ja Vantaan Sanomat


Etelä-Suomen Media aloitti yt-neuvottelut lomautuksista vain parin viikkoa sen jälkeen, kun sen edelliset yt-neuvottelut olivat päättyneet 22. joulukuuta.  

Joulukuun neuvottelut koskivat uudelleenorganisointia ja rakenteellisia muutoksia Luoteis-Uusimaassa, Karkkilan Tienoossa, Vihdin Uutisissa ja Tamperelaisessa.  

Yt-neuvottelujen seurauksena tilattavien paikallislehtien Luoteis-Uusimaan ja Karkkilan Tienoon sekä kaupunkilehti Tamperelaisen viikoittaiset ilmestymispäivät vähenevät kahdesta yhteen helmikuun alusta lähtien.  

Luoteis-Uusimaa ja Karkkilan Tienoo ilmestyvät jatkossa vain sunnuntaisin. Aiemmin ne ilmestyivät myös torstaisin. Karri Kannalan mukaan ilmestymispäivien vähentämisen syy on näiden lehtien kohdalla raskas tappiollisuus. 

”Pyrimme turvaamaan sen, että lehdet pystyvät ilmestymään alueillaan jatkossakin ja tekemään terveempää liiketoimintaa. Paikallisen median säilyminen turvaa myös tiedonvälityksen ja lähidemokratian toimivuutta”, Kannala sanoo. 

Kaupunkilehti Tamperelainen ilmestyy jatkossa vain keskiviikkoisin. Aiemmin se ilmestyi myös viikonloppuisin. Karri Kannala sanoo, ettei Tamperelaisen viikonloppunumerosta välttämättä luovuta pysyvästi, vaan kyse on koronasta johtuvasta julkaisutauosta. 

Kaupunkilehti Vihdin Uutiset muuttui yksipäiväiseksi elokuussa 2021.   


Joulukuun yt-neuvottelujen seurauksena Etelä-Suomen Media irtisanoi yhden toimittajan, mutta hän työllistyi toisaalle yhtiöön. 

Pääluottamushenkilö Petri Lyyn mukaan joulukuun yt-neuvottelut koskivat kaikkiaan yhdeksää journalistia, viittä ylempää toimihenkilöä ja neljää toimihenkilöä. Neuvottelujen alussa työnantaja suunnitteli irtisanovansa kolme journalistia ja yhden toimihenkilön. Journalisteista kaksi nimitettiin yhtiössä uusiin tehtäviin ilman irtisanomista.   

”Aika vähällä selvittiin siihen nähden, miltä neuvottelujen aluksi näytti. Lomautuksista neuvotteleminen heti perään ei ole kivaa. Toivon kuitenkin, että sillä vältetään mahdolliset vakavammat toimet myöhemmin”, Lyy sanoo.  

Etelä-Suomen Media on osa Keskisuomalainen-konsernia. Konsernilla on 14. tammikuuta asti meneillään Suuri toimittajahaku -rekrytointikampanja, jossa Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Aamuposti, Keski-Uusimaa, Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Länsi-Savo etsivät uusia toimittajia. Aamuposti ja Keski-Uusimaa ovat Etelä-Suomen Median lehtiä. 

Miksi saman konsernin eri osissa on näin erilaiset tunnelmat, Karri Kannala 

”En näe siinä mitään ihmeellistä. Lomautusmahdollisuudesta neuvotellaan koronan takia. Toimittajarekrytointi koskee muutamia meidänkin lehtiämme. Jos rekrytointeja tehdään, ja samaan aikaan on lomautuksia, totta kai katsomme ensin uudelleensijoitusvelvoitetta ja toimimme sen mukaisesti”, Kannala sanoo. 

”Vaihteleva koronatilanne on haastava. Se vaikuttaa eri lailla eri mediatyyppeihin, ja siinä on myös isoja markkina-aluekohtaisia eroja.” 

Etelä-Suomen Mediassa käytiin yt-neuvottelut myös loppuvuodesta 2020 ja loppukesästä 2019.