Media-ala

Kaleva Media siirtyy tekoälytaittoon – taittajien tarve vähenee

Kaleva Media suunnittelee toimitusjärjestelmänsä uudistamista ja siirtymistä tekoälyn hyödyntämiseen taitossa.

Sanomalehti Kalevaa ja useita Pohjois-Suomessa ilmestyvää sanomalehteä julkaiseva Kaleva Media aikoo lähivuosina hyödyntää tekoälyä taitossa. Tekoälyn avulla kokonainen sanomalehti voidaan taittaa hetkessä yhdellä napinpainalluksella.  
  
Yhtiön johto ja henkilöstön edustaja käsittelivät asiaa kesäkuussa.  

Tekoälytaittoon siirtyminen vähentää sanomalehtitaittajien tarvetta, mutta yhtiön johto ei halua vielä tarkemmin arvioida henkilöstövaikutuksia.   

”Perustaittotyö vähenee, mutta olen hyvin varovainen antamaan arviota siitä, miten paljon se vähenee. Tämä projekti on vielä hyvin keskeneräinen”, sanoo Kaleva Median sisältöliiketoimintajohtaja Niiles Nousuniemi.   

Hän muistuttaa, että perinteisen sanomalehtitaittotyön tilalle tulee uutta digitaalista taittotyötä, joten työ ei välttämättä vähene.  

Kaleva Median noin kymmenen taittajaa työskentelee Kaleva Median Oulun toimipisteessä, jossa taitetaan Kaleva Median sanomalehdet Lapin Kansaa, Lounais-Lappia, Uusi Rovaniemeä ja Pudasjärveä lukuun ottamatta. Yhtiön muita lehtiä ovat Forum24, Raahen Seutu, Raahelainen, Pyhäjokiseutu, Koillissanomat, Iijokiseutu, Rantalakeus ja Siikajokilaakso.

Kaleva Median pääluottamushenkilön Hanna Kuonanojan mukaan tekoälytaitto on herättänyt huolta siitä, mitä taiton työpaikoille lähivuosina tapahtuu, vaikka työnantaja on korostanut, että taitossa tarvitaan edelleen ihmisiä ja visualisteja tarvitaan verkon puolella. 

”Yt-neuvotteluja on kuitenkin käyty viime vuosina paljon, ja monen voi olla vaikea uskoa puheisiin siitä, että uusi tekniikka vapauttaa käsiä ydinasioiden tekemiseen. Ennemminkin ajatellaan, että se tarkoittaa automaattisesti työvoiman vähentämistä”, Kuonanoja sanoo. 

Kaleva Median asiantuntijatiimi etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita ja järjestelmiä taiton automatisointiin.  Tekoälyä hyödyntävä toimitusjärjestelmä on käytössä ainakin norjalaisessa Agderpostenissa ja kolmessa saman konsernin paikallislehdessä, jonka toimitusjärjestelmään Kalevan tiimi on tutustunut.  

Suomen Lehdistön viime toukokuussa julkaiseman artikkelin mukaan Agderpostenin uusi toimitusjärjestelmä tuottaa jo valtaosan lehden sivuista. Jutun mukaan kokonaisen lehden tekoon kuluu muutama minuutti.  

Nousuniemi ei osaa sanoa, milloin vastaava järjestelmä otetaan käyttöön käytössä Kaleva Mediassa.   

”Norjassa on jo otettu askelia tähän suuntaan, joten tämä ei ole mitään science fictinonia. Nyt on kuitenkin kyse meidän ydinprosesseistamme, joten tämä vie aikaa. Puhutaan ehkä 1–3 vuodesta. ” 

Nousuniemen mukaan uudistuksen ensisijainen tavoite ei ole tehostaminen ja taittajien vähentäminen, vaan koko toimitusprosessin uudistaminen nykyistä digivetoisemmaksi. 

”Tarkoitus on myös automatisoida kaikki mikä on mahdollista ja järkevää automatisoida”. 

Nousuniemen mukaan painettu lehti ja sen aikataulut hallitsevat liikaa sisällön suunnittelua, ja siitä Kaleva Media pyrkii pois.   

”Pyrimme löytämään parhaan mahdollisen arkkitehtuurin ja työnkulun koko toimitusprosessiin suunnittelusta julkaisemiseen saakka. Niin kauan kuin järjestelmät ovat printin tuotantoon orientoituneita, se ohjaa liikaa myös prosessin alkupäätä eli suunnittelua,” Nousuniemi sanoo.  

EDIT 6.9. 2021 OIKAISU klo 14:50. Lisätty Forum24-lehti Kaleva Median julkaisemien sanomalehtien listalle.
EDIT 7.9. 2021 OIKAISU klo 16:05. Toisin kuin jutun alkuperäisessä versiossa todettiin, Lounais-Lappia, Uutta Rovaniemeä ja Pudasjärveä ei taiteta Kaleva Median Oulun toimipisteessä, vaan lehtien omissa toimituksissa.