Journalisten

Journalisten Henri Forss blir tf chefredaktör och vd på SPT

Henri Forss
SPT-journalisten Henri Forss blir tf chefredaktör och vd på Svensk Presstjänst Ab. ”Mitt uppdrag kommer främst att vara att se till att allting funkar”, säger han.

Nyhetsbyrån SPT leds fram till årsskiftet av journalisten Henri Forss som i dag (25 augusti) tillträder som tf vd och chefredaktör för Svensk Presstjänst Ab. Henri Forss har jobbat på SPT sedan starten 2017. Han handplockades till uppdraget av styrelseordförande Tom Simola

Henri Forss säger att han är begeistrad över förtroendet.

”Det känns jättespännande och fint. Jag är glad men också lite nervös. Jag kommer att göra mitt bästa.”

Ännu i juni sade Tom Simola till Journalisten att bolaget ska ha en öppen rekrytering och att rekryteringen inleds på hösten. I dag säger han att det är ”sannolikt” att en eventuell rekrytering är öppen men mycket är fortfarande oklart då det gäller nyhetsbyråns närmaste framtid.

”Under hösten kommer vi i styrelsen att diskutera både rekryteringen, chefskapet, bemanningen och organisationen. Vi är ett så pass nytt bolag att det gäller att hela tiden utvärdera vilken riktning vi vill ha. Inte är det något märkvärdigt med det här”, säger Tom Simola.

Påverkar HBL:s rekrytering av fyra nya reportrar ert jobb?
”Inte vad jag känner till men vi har inte hunnit diskutera den frågan alls ännu. Vi har inte kommit igång på riktigt här ännu. Jag vet säkert mer i september eller oktober”

Före SPT jobbade Henri Forss på FNB och HBL. Han har inte tidigare erfarenhet av personalansvar eller av att leda ett företag. Att valde ändå föll på honom handlar enligt Tom Simola om en helhetsbedömning.

”Alla måste börja någon gång och vi måste komma ihåg att SPT inte är något stort företag eller en stor organisation. Han känner organisationen väl.”

Henri Forss själv säger han kommer att jobba i nära kontakt med Tom Simola. Tidigare vd:n och chefredaktören Ari Sundberg har introducerat honom i arbetet. 

”Mitt uppdrag kommer främst att vara att se till att allting funkar. Att firman fungerar, att vi har arbetslistor, att löner blir betalda och att folk vet vad de sysslar med. Det är mycket praktiska saker men jag hoppas att jag kan utnyttja positionen för att genomföra något litet projekt kring datajournalistik som är ett av mina intresseområden”, säger Henri Forss.

Catariina Salo, nyhetsreporter på SPT, säger att hon har samarbetat bra med Henri Forss. Hon hoppas att företaget så fort som möjligt inleder rekryteringen av den ordinarie chefredaktören och vd:n.

”Det känns stressande att veta att detta inte är en långvarig lösning. Om det ska stakas ut nya riktlinjer så skulle det vara bra att få dem så fort som möjligt.”

Att de övriga anställda inte tillfrågades vid tillsättande av den tillfälliga posten är inget som stör Catariina Salo.

”Men det är klart att jag vill se en öppen rekrytering när den ordinarie chefredaktören ska utses.”