Media-ala

Kolmen paikallislehden päätoimittajat vaihtuivat yt-neuvotteluiden painamassa Ilkka-Yhtymässä

Ilkka-Yhtymän ja I-Medioiden toimitusjohtajan Olli Pirhosen mukaan yhtiössä pidetään jatkossakin huolta siitä, että kaikkien lehtien kehittämiseen riittää paukkuja, vaikka yt-neuvotteluissa väki väheni myös paikallislehdistä. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Ilkka-Yhtymässä on käynyt viime aikoina myllerrys. Marraskuussa yhtiössä päättyivät suuret yt-neuvottelut, joiden seurauksena 26 ihmistä irtisanottiin ja perinteiset maakuntalehdet Ilkka ja Pohjalainen päätettiin yhdistää. Maakuntalehtien lisäksi muutoksia on tapahtunut myös yhtiön paikallislehdissä. Loppuvuonna lyhyessä ajassa peräti kolmessa yhtiön viidestä paikallislehdestä vaihtui päätoimittaja.

Joulukuun alussa Viiskunta-lehden päätoimittaja Ella Nurmi siirtyi Alma Median Janakkalan Sanomien päätoimittajaksi, ja joulukuun lopussa Jurvan Sanomien päätoimittaja Jaana Ala-Lahti hyppäsi Oriveden Sanomiin. Heidän lisäkseen Suupohjan Sanomissa 13 vuotta työskennelleen Olli Pursiaisen työsuhde päättyi. Syyksi Pursiainen kertoi Twitterissä, ettei päässyt ”yrityksen (I-Mediat) johdon kanssa yhteisymmärrykseen tehtävien jaosta”.

Ilkka-Yhtymän ja I-Medioiden toimitusjohtajan Olli Pirhosen mukaan paikallislehtien päätoimittajien erot eivät suoranaisesti liittyneet yt-neuvotteluihin. Nurmen ja Ala-Lahden osalta kyse oli hänen mukaansa normaalista etenemisestä uralla. Pursiaisen työsuhde päättyi Pirhosen mukaan yhteisymmärryksessä.

Mitään isompaa myllerrystä tai kuohuntaa kolmen päätoimittajan lähtö ei Pirhosen mukaan yhtiössä ole aiheuttanut.

”Tietysti tilanne vaati järjestelyjä, että saatiin korvaavat henkilöt tilalle. Mutta nyt asiat on ratkaistu ja talon sisältä on saatu hyviä tekijöitä uusiin tehtäviin.”

 

Olli Pursiainen ei halunnut tätä juttua varten kommentoida lähtöään Suupohjan Sanomista, koska on vielä irtisanomisajalla I-Medioissa.

Jaana Ala-Lahti puolestaan viestitti siirtymisensä Orivedelle olleen normaali työpaikanvaihdos, joka vain sattui tapahtumaan samaan aikaan I-Medioiden yt-neuvotteluiden aikaan.

Janakkalan Sanomiin siirtynyt Ella Nurmi puolestaan sanoo, että hänenkään lähtöönsä ei liittynyt dramatiikkaa. Hän kuitenkin kertoo miettineensä työpaikan vaihtoa jo jonkin aikaa, ja sai sattumalta päivää ennen I-Medioiden yt-neuvotteluiden alkamista Alma Mediasta tiedon, että hänet halutaan palkata Janakkalaan.

”Kun tieto yt-neuvotteluista tuli, ensimmäinen ajatukseni oli, että voinko tässä tilanteessa lähteä”, Nurmi kuvailee.

”Mutta en kuitenkaan lopulta halunnut jättää tilaisuutta käyttämättä.”

Nurmi ehti työskennellä Viiskunnassa yhdeksän vuotta. Hän kertoo paikallislehtien työjärjestelyiden muuttuneen edellisten yt-neuvotteluiden jälkeen parisen vuotta sitten. Silloin maakuntalehtien aluetoimittajat siirtyivät paikallislehtien päätoimittajien työnjohdolliseen alaisuuteen ja ryhtyivät tekemään juttuja myös paikallislehtiin. Paikallislehdet puolestaan ryhtyivät tuottamaan versioita jutuistaan maakuntalehtiin.

Viiskunnassa kuvio saatiin mielestäni toimimaan tosi hyvin. Meillä oli porukka, joka ajatteli asioita koko alueen näkökulmasta”, Nurmi sanoo.

Loppuvuonna 2019 päättyneiden yt-neuvotteluiden seurauksena tämä työnjohdollinen järjestely kuitenkin purettiin ja aluetoimittajat palasivat maakuntalehtien alaisuuteen. Nurmi oli muutoksen tultua voimaan jo vaihtanut työpaikkaa, mutta näkee työnjohdon eriytymisen tekevän paikallislehden tekemisestä aiempaa haastavampaa, varsinkin kun paikallislehtien resurssit ovat muutenkin vähentyneet. Esimerkiksi Viiskunnasta viime kesänä irtisanoutuneen toimittajan paikka jätettiin täyttämättä.

Vaikka yt-neuvottelut tai työnjohdolliset muutokset eivät vaikuttaneet Nurmen lähtöön, hän sanoo olevansa huolissaan siitä, että organisaatiota taas myllätään, vaikka edellistäkään muutosta ei saatu vietyä loppuun saakka.

Nurmi ei epäile, etteikö kolmen lähteneen paikallislehden päätoimittajan tilalle löytyisi I-Medioissa päteviä ihmisiä. Sen sijaan hän epäilee, että tilanne saattaa näkyä laajemmin paikallislehtien kehittämisessä, varsinkin kun yhtiön isot paukut ovat väistämättä uuden uljaan maakuntalehden perustamisessa.

”Miten resursseja riittää pienemmille?” Nurmi miettii.

”Me, jotka lähdimme, emme välttämättä olleet kaikkein hiljaisimpia ihmisiä. Voi olla, että kun uudet ihmiset opettelevat työtään, kynnys nostaa meteliä ja puolustaa paikallislehtiä on korkea.”

 

Toimitusjohtaja Pirhosen mukaan yhtiössä pidetään jatkossakin huolta siitä, että kaikkien lehtien kehittämiseen riittää paukkuja.

Yt-neuvotteluiden seurauksena I-Medioiden sisällöntuotannosta vähennettiin 12 henkilötyövuotta, ja osa vähennyksistä kohdistui paikallislehtiin. Samoin töiden organisointia on nyt muutettu niin, että paikallislehdet tuottavat itsenäisesti sisältöä omien lehtiensä tarpeisiin.

”Mutta totta kai uutisia tehdään myös yhteistyössä maakuntalehden ja sen aluetoimitusten kanssa”, Pirhonen toteaa.

Käytännössä seuraava iso askel yhtiössä on 30. tammikuuta, kun uusi Ilkka-Pohjalainen ilmestyy ensimmäisen kerran.

”Valmistelu etenee hyvin”, toimitusjohtaja tiivistää.

Lue lisää aiheista: