Kaakon Viestintä muutti käytäntöään: nyt toimittaja saa itse päättää, mitkä puhelut tallennetaan

Kaakon Viestinnän sisältöjohtaja Pekka Lakka pitää hyvänä, että puheluiden tallennuskäytäntö yhtiössä herätti julkista keskustelua. Hänen mukaansa käytäntöä oli syytäkin muuttaa. Arkistokuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Kaakon Viestintä on muuttanut puheluiden tallennuskäytäntöään sen jälkeen, kun Journalisti uutisoi asiasta torstaina 30. lokakuuta.

Kaakon Viestinnän lehdissä oli otettu 7. lokakuuta käyttöön järjestelmä, joka tallensi automaattisesti kaikki toimittajien soittamat ja heille soitetut puhelut. Nyt yhtiö on muuttanut käytäntöään siten, että toimittaja voi laittaa tallennuksen halutessaan päälle. Tällaista muutosta ehdottivat Journalistin uutisessa sekä Kaakon Viestinnän journalistien pääluottamushenkilö Aapo Mentula että tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Aarnion mukaan kaikkien, mukaan lukien mahdollisten yksityispuheluiden, tallentaminen oli ongelmallista muun muassa potilastietojen salassapidettävyyden ja pankkisalaisuuskysymysten vuoksi. Käytäntö on herättänyt huolta myös lähdesuojan toteutumisen ja viestinnän luottamuksellisuuden näkökulmasta.

”Tietosuojavaltuutettu pyöritteli hyvin Journalistin jutussa sitä riskiä, mikä kaiken tallentamisessa oli”, sanoo Kaakon Viestinnän sisältöjohtaja Pekka Lakka.

”Emme tiedä, onko siellä tallennerekisterissä nyt yhtään yksityispuhelua. Ei se järjestelmä kerro, millaisia puheluita ne ovat eikä me mennä niitä avaamaan. Mutta nyt se riski, että sinne kertyisi vääriä puheluita, on paljon pienempi.”

Lakka kieltäytyi viime viikolla kommentoimasta asiaa Journalistille. Nyt hän haluaa avata syitä tallennuskäytännölle.

”Aiemmin meillä oli hyvin sekalaisia käytäntöjä tallentamisessa. Joissakin puhelimissa oli mahdollisuus siihen, mutta ei kaikissa. Nyt oli mahdollisuus saada uudelta operaattorilta kaikkiin puhelimiin tämä”, Lakka sanoo.

”On ihan oikeusturvan kannalta erittäin tärkeää, että puheluita tallennetaan, jos on vähänkään sensitiivisempiä juttuaiheita.”

Lakka pitää julkista keskustelua aiheesta hyvänä ja aiheellisena. Käytäntöä oli syytäkin muuttaa.

”Tämä ei ole minun urallani ensimmäinen väärä päätös eikä viimeinen kerta, kun niitä päätöksiä täytyy muuttaa. Tämä oli peiliin katsomisen paikka.”

Kaakon Viestinnän lehdissä työskentelee yli sata toimittajaa. Lehtiperheeseen kuuluvat muun muassa sanomalehdet Länsi-Savo, Itä-Savo, Etelä-Saimaa ja Kouvolan Sanomat. Yritys myytiin huhtikuussa Keskisuomalainen-konsernille.