Vuoden 2018 Freelancer on Jeanette Björkqvist

Vuoden 2018 freelancer: Jeanette Björkqvist. (Kuva: Else Kyhälä)

Vuoden 2018 Freelancerina on tänään palkittu helsinkiläinen toimittaja, kirjailija ja Journalistiin vakituisesti kirjoittava Jeanette Björkqvist. Palkinto luovutettiin Suomen freelance-journalistien vuosikokouksessa Villa Kivessä.

”Jeanette Björkqvist hyödyntää taitavasti osaamistaan  eri medioissa. Juttuja syntyy printtiin, verkkoon, televisioon ja radioon. Suhteellisen tuoreena freelancerina hän on tehnyt hyvin korkean profiilin free-työtä sellaisten teemojen parissa, joita hän pitää tärkeänä. Niitä ovat muun muassa Suomen turvapaikkapolitiikka, prostituutio, ihmiskauppa, Itä-Euroopan romanit ja sosiaalipolitiikka. Aiheet ovat työläitä ja vaativat paljon aikaa penkomiseen sekä taustatutkimiseen, mikä on freelancerille aina taloudellinen haaste. Tällaisen journalistiprofiilin saavuttaminen olisi vaikeaa suomeksi kirjoittavalle, mutta ruotsiksi kirjoittavalle se on erityisen arvostettava saavutus, sillä ruotsinkielisiä medioita on maassamme vähän”, palkintoraati perustelee.

Vuoden 2018 työstä palkintoraati haluaa nostaa esiin erityisesti neljä Ylelle tehtyä tutkivaa juttua, esimerkiksi huumekäyttäjien arjesta, hierontalaitoksissa työskentelevistä thainaisista Suomessa ja syrjäytyneistä nuorista kertovat ohjelmat.

Jeanette Björkqvist on toiminut freelance-journalistina vuodesta 2016 alkaen. Hänen juttujaan on julkaistu muun muassa Ylellä, LongPlayssa, Journalistissa ja HBL:ssä.

Hän on kirjoittanut myös jonkin verran ruotsalaiseen mediaan, kuten Re:Publicille ja Svenska Dagbladetille. Björkqvist on vakiovieras radio-ohjelmassa Jäälkivääntö (Eftersnack). Parhaillaan hän tekee yhdessä KRP:n rikosylikomisario Thomas Elfgrenin kanssa tietokirjaa WSOY:lle.

Jeanette Björkqvist on myös kirjoittanut näytelmäkäsikirjoituksia. Kvinna till salu Svenska teaternissa 2014 ja Mammas flicka Lilla teaternissa vuonna 2017 perustuivat journalistiseen työhön. Hänet on palkittu aiemmin muun muassa Fredrika Runebergin stipendillä vuonna 2015 . Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Topeliuspriset. (Lue myös: Journalisti 2/2017)

Vuonna 2017 hän oli ehdolla Tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon saajaksi Long Playssa julkaistusta Pelkosi ei ole objektiivisesti perusteltua -jutustaan. 

Vuoden freelancer -palkintoa on jaettu vuodesta 1997. Palkinnon myöntää Suomen freelance-journalistit ry, joka edustaa lähes 1 500 vapaata journalistisen työn ammattilaista: toimittajaa, valokuvaajaa, graafikkoa, kustannustoimittajaa ja kääntäjää.