Toimittaja on houkutteleva ehdokas – kansanedustajaksi haluaa lähes 50 media-alan ammattilaista

Lähes 50 nykyistä ja entistä journalistia ja muuta media-alan ammattilaista on ehdolla eduskuntaan 14. huhtikuuta pidettävissä vaaleissa, kertoo Journalistin tekemä selvitys.

Ehdokkaiden joukossa on muun muassa useita puoluelehtien päätoimittajia, kuten KD-lehden Kristiina Kunnas (kd.), Suomen Uutisten Matias Turkkila (ps.) ja Tiedonantajan Petra Packalén (skp).

Arbetarbladetin päätoimittajan Johan Kvarnströmin (sd.) houkuttelivat ehdolle poliittiset syyt.

”Suomi tarvitsee uuden suunnan oikeistohallituksen jälkeen”, hän sanoo.

Miten toimittajan ja poliitikon roolien yhdistäminen onnistuu?

”Suoraan sanoen ei oikein mitenkään. Minulle se on kuitenkin mahdollista, koska työskentelen puoluelehdessä”, Kvarnström toteaa.

Silloinkin eteen tulee Kvarnströmin mukaan hiukan omituisia tilanteita, kuten se, että hän näkyy ehdokkaana omassa lehdessään hyvin vähän.

”Kirjoitamme suomenruotsalaisista sosiaalidemokraateista valtavasti, joten olisin yksi niistä, joita Arbertarbladetin pitäisi käsitellä.”

Kvarnström on pohtinut paljon myös omaa identiteettiään.

”Journalistin tehtävä on kysyä ja poliitikon vastata. Nyt minun pitäisi tehdä molempia ja myös toisin päin. Olisi helpompaa olla poliitikko, jos olisi toisissa töissä.”

Ehdokkaista kymmenkunta työskentelee joko vakituisesti tai freelancerina poliittisesti sitoutumattomissa viestimissä.

Heidän joukossaan on muun muassa Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa.  Hän on kokoomuksen ehdokas.

Östnylandin entinen päätoimittaja Mikaela Röman on RKP:n ehdokkaana. Hän työskentelee nykyisin osa-aikaisesti Marttaliitossa.

Röman pohti politiikkaan lähtemistä pitkään.

”Mietin, antaako pikkusormea. Journalistina tiedän kyllä, miten me (journalistit) suhtaudumme poliitikkoihin. Mehän tarkkailemme heitä.”

Lopulta Röman asettui ehdolle – sekä kuntavaaleissa 2017 että nyt eduskuntavaaleissa – koska haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan ja yrittää parantaa maailmaa.

”Mutta tietysti olen nyt leimattu, ainakin täksi aikaa.”

RKP:n viestintäpäällikön Viktor Grandellin mukaan journalistit ovat houkuttelevia ehdokkaita sekä puolueille että äänestäjille.

”He ovat kiinnostuneita yhteiskunnasta ja ovat usein ihmisiä, jotka välittävät.”

Grandellin mukaan RKP on kysellyt ehdolle useita journalisteja, mutta moni on kieltäytynyt.

”Ongelmana on, että toimittajan voi olla vaikea palata työhönsä. Kun on kerran asettunut ehdolle, alkaa niin sanotusti tunnustaa väriä.”

Journalisti pyysi tietoja ehdokkaista sähköpostitse puoluetoimistoista sekä ilmoituksella Journalistiliiton jäsenkirjeessä. Kysely ei ole kattava. Jutun on kääntänyt ruotsista Marja Honkonen

Läs på svenska: ”Svårt att kombinera journalistrollen med politik”


Tämän vuoksi lähdin ehdolle ­– näin toimittajaehdokkaat vastaavat

”Asetuin ehdolle, koska toimittajana olen tottunut hankkimaan nopeasti uutta tietoa, suhtautumaan siihen lähdekriittisesti, ja muodostamaan asiasta oman mielipiteeni. Toimittajana olen tottunut tuomaan esille epäkohtia ja ongelmia, mutta vaikka esim. Ylessä onkin vannottu ’ratkaisukeskeisen journalismin’ nimeen, eivät toimittajat ratkaise – eikä heidän pidä sitä edes yrittää – ongelmia, sillä siihen tehtävään valitaan kansanedustajat. Haluan siis päästä sen pöydän ääreen, jossa ongelmia ratkaistaan ja ihmisiä pyritään auttamaan lainsäädännöllä.”
Ylen toimittaja Pekka Niiranen, kokoomus, Savo-Karjalan vaalipiiri

”Liityin Eläinoikeuspuolueeseen, koska kaikki muut puolueet ovat politiikallaan pettäneet vaalilupauksensa ja odotukseni. En syytä yksittäisiä kansanedustajia, jotka varmasti ovat yrittäneet tuoda näkemyksiään esiin, vaan puoluejyriä, jotka ovat kiinnostuneita vain omasta edustaan ja koplauksista. Edes vihreät eivät ole puolustaneet eläimiä tai vanhuksia – vasta nyt, kun vaalit lähenevät. EOP on nuori ja uusi puolue, siellä on idealistisia ihmisiä (itse edustan realismia), mutta aitoa yrittämistä ja eläinten puolesta puhumista! Siksi.”
Freelance-toimittaja Riitta Nikkola, Eläinoikeuspuolue, Uudenmaan vaalipiiri

”Kun kysytään, miksi olen ehdokkaana, jotenkin vain ’ajauduin mukaan’. Huomasin, että vaikka en osaa sanoa tuon taivaallista mahdollisista hävittäjäkaupoista, tiedän paljon enemmän esimerkiksi yksin elävän pienipalkkaisen naisihmisen arjesta kuin vaikkapa valtakunnan huipulla huseeraavat Orpo ja Sipilä! Päätöksenteon tulee mielestäni tulevaisuudessa astua muutama askel tavallisen suomalaisen ihmisen arjen suuntaan ­– alas rahan pönkittämistä pilvilinnoista ja ulos veroparatiiseista. Pitkä ja kirjava toimittajanurani on antanut näyttöä ja elämänkokemusta aina ’tohtoripromootiosta meedioistuntoon ja kaikkea siltä väliltä’, kuten myös melkoisen rankka elämänkouluni. Sieltä uskon tarvittaessa löytyvän ymmärrystä moneen arkipäivän asiaan.”
Freelancetoimittaja ja kuvataiteilija Eira Siltanen, Seitsemän tähden liike, Pirkanmaan vaalipiiri

”Asetuin ehdolle siksi, että halu vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin on ollut minussa vahvana aina. Työni puolesta, median edustajana, en kuitenkaan ole nähnyt hyväksi lähteä ehdolle mihinkään – varsinkin, koska työni mediassa on etenkin ulospäin ollut viihdealaan keskittyvää. Minua pyydettiin juontaja-aikoina useaan otteeseen ’julkkisehdokkaaksi’, mutta kieltäydyin pyynnöistä. Oltuani pois eturivistä muutaman vuoden päätin lähteä kuntapolitiikkaan mukaan. Siinä kävi niin, että nälkä kasvoi syödessä.”
Käsikirjoittaja ja juontaja Timo Virkkula, SDP, Varsinais-Suomen vaalipiiri

”Näen lähtöni vaaleihin mielekkäänä jatkumona työlle, jota olen tehnyt journalistiikan vierailijaprofessorina 2015–2016 ja Espoon valtuustossa vuodesta 2017 alkaen. Journalistitaustallani ja sen tuomalla kansainvälisellä kokemuksella haluan olla rakentamassa kansainvälisesti aktiivisempaa ja inhimillisempää Suomea. Jos minut valitaan, jatkan kansanedustajana aktiivisesti kirjoittamista mediassa ja esiintymisiä julkisuudessa.”
Toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen, vihreät (sit.), Uudenmaan vaalipiiri

EDIT 28.3.2019 Oikaisu. Jutusta poistettu virheellinen tieto, että Iltalehden toimittaja Juha Keskinen olisi eduskuntavaaleissa ehdolla.

Lue lisää aiheista: