Liitto

Uusi Päivä -ratkaisuun ei saatu valituslupaa – ”Vääryys jäi voimaan”

Ylen entisten työntekijöiden häviö Uusi Päivä -ohjelman työsuhdekiistassa jää voimaan. Korkein oikeus ilmoitti 5. helmikuuta, ettei se myönnä valituslupaa Helsingin hovioikeuden päätökseen asiasta.

Kolmen työntekijän kontolle jäivät ex-työnantajan oikeudenkäyntikulut, 81 400 euroa, jotka hovioikeus määräsi heidän maksettavakseen viime lokakuussa.

Käytännössä Ylen oikeudenkäyntikulut sekä muut tapaukseen liittyvät kustannukset maksaa Journalistiliitto. Työntekijöiden oikeusturvavakuutuksen korvaamaan osan jälkeen liiton maksettavaksi jää hieman alle 120 000 euroa.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen on pettynyt lopputulokseen.

”Vääryys jäi voimaan”, Savolainen sanoo.

Journalistiliiton näkemys on, että asia on edelleen oikeudellisesti vähintäänkin epäselvä.

Hovioikeus päätyi työnantajan kannalle vasta äänestyksen jälkeen. Työntekijöiden puolella äänestyksessä oli hovioikeuden puheenjohtaja Risto Jalanko, joka on toiminut aiemmin työtuomioistuimen varapuheenjohtajana.

Syntyneistä kuluista huolimatta Savolainen painottaa, ettei liitto epäröi viedä vastaavia tapauksia oikeuteen jatkossakin.

”Nyt on oltava tarkkana, ettei Yle ala monistaa käytäntöä”, Savolainen sanoo.

 

Ylen ja yhtiön kolmen entisen työntekijän riita koski työsopimuskikkailua Uusi Päivä -ohjelman tuotannossa. Käräjäoikeus oli vuonna 2017 työntekijöiden kannalla ja määräsi Ylen maksamaan näille korvauksia. Hovioikeus taas käänsi ratkaisun päälaelleen.

Yle siirsi vuonna 2014 Uuden Päivän 130 työntekijästä 21:n työsuhteet Aito Tehtaalle. Erimielisyys koski sitä, täyttyivätkö siirrossa liikkeenluovutuksen tunnusmerkit eli saiko siirtoa työlainsäädännön mukaan tehdä, kuten se tehtiin.

Työntekijöiden ja Journalistiliiton kanta oli, että siirretyt 21 työntekijää eivät muodostaneet omaan toiminnallista kokonaisuuttaan, mikä on liikkeenluovutuksen edellytys. Ylen mielestä taas kyse oli ohjelman teknisen tuotannon liikkeenluovutuksesta.

Siirto oli työntekijöille epäedullinen. Vaikka heidän työehtonsa ja työsuhde-etunsa pysyivät käytännössä samoina, heillä ei ollut enää varmuutta siitä, jatkuvatko työt sen jälkeen, kun Uusi Päivä lopetetaan. Uuden työnantajan palveluksessa työntekijöillä ei ollut muita tehtäviä kuin sarja. Isosta Ylestä vastaavia tehtäviä olisi ehkä löytynyt, vaikka sarja loppuisi.

Yle kertoi Uuden Päivän lopettamisesta jo syyskuussa 2016. Keväällä 2018 uudella Studio Mediapolis -nimellä toiminut Aito Tehdas irtisanoi kaikki 24 työntekijäänsä ja lopetti toimintansa. Uuden Päivän viimeiset uudet jaksot esitettiin joulukuussa.

 

Journalistiliitto kärsii tappioita oikeusjutuissa harvoin. Oikeuteen saakka päättyvistä riitautuksista liitto on yleensä voittanut suurimman osan. Lisää aiheesta 28. helmikuuta ilmestyvässä Journalistissa.