Journalisten

Åtta sägs upp på FNB

Samarbetsförhandlingarna vid Nyhetsbyrån FNB avslutades i går. Av redaktionens tio anställda sägs minst åtta upp.

En efter en har de fått besked i dag – journalisterna vid nyhetsbyrån FNB som informerats om sin uppsägning. Minst åtta anställda sägs upp. För två personers del är framtiden inom bolaget öppen – STT utreder om de kan anställas på den finska redaktionen men inga beslut har fattats.

“Vi mister goda kolleger. Klart att stämningen är nedslagen och sorglig”, säger huvudförtoendeman Hannu Aaltonen.

De uppsagda har arbetsplikt fram till årsskiftet då den svenska redaktionen vid nyhetsbyrån FNB läggs ner. Fram tills dess levererar FNB nyheter åt Svenska Yle. Som Journalisten skrev tidigare är orsaken till nedläggningen bristen på kunder. KSF Media och HSS Media sade upp sina avtal i våras och Svenska Yle sade upp sitt avtal i höst.

Nyheten om att den svenska redaktionen på FNB läggs ner kom samma dag som FNB har sina nordiska samarbetspartners, TT, NTB och Ritzau, på besök.

“Våra nordiska kolleger ser Finland som ett modelland när det gäller pressfrihet och yttrandefrihet och de har svårt att förstå vad som är på gång”, säger STT:s vd Mika Pettersson.

Han anser att nedläggningen av den svenska redaktionen är en stor domänförlust.

“Nyhetsutbudet blir smalare och nyhetsförmedlingen från Finland till övriga Norden drabbas. Det här kan påverka Finlandsbilden negativt”, säger Pettersson.

Finns det en möjlighet att STT ändå fortsätter samarbeta med de nordiska byråerna?

“Ja. Just nu funderar vi tillsammans på en lösning”, säger Pettersson.

En 130 år lång era tar slut i och med att en tvåspråkig nyhetsbyrå blir enspråkig. Hur ser du på processen som ledde till att FNB nu läggs ner?

“De som i framtiden ska skriva historia om allt som skedde det här året kommer att hitta många intressanta vändningar men just nu vill jag inte offentligt bena ut det. Mjölken är så att säga spilld”, säger Pettersson.

Han säger ändå att han förundrat sig över hur KSF Media och HSS Media agerat i år när de planerade den egna nyhetsbyrån SPT (Journalisten 12/2017).

“De förhandlade med oss som om de skulle ha velat fortsätta köpa våra tjänster men allt var teater.

Läs mera: 
SPT rör om i nyhetsgrytan
Nyhetsbyrån SPT planerades utanför styrelsen
Vägen mot en ny nyhetsbyrå
Inte stort nog för två
En 130-åring går mot sitt slut