Muistokynttilöitä lehdelle. Pohjolan Sanomat julkaistiin viimeisen kerran maanantaina 10. huhtikuuta. Tuija Parpala ja Annikki Aitamurto laskivat kynttilät lehden muistolle. Kuva: Vesa Ranta.
Yli satavuotiaan maakuntalehti Pohjolan Sanomien nimi on poistunut mediakentästä. Lehden viimeinen numero ilmestyi eilen maanantaina 10. huhtikuuta.
Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys järjesti lehden muistolle kynttilätilaisuuden, johon osallistui kolmisenkymmentä ihmistä. Heistä suurin osa oli lehden entisiä työntekijöitä.
”Eihän tätä voi uskoa todeksi. Olin tyrmistynyt lakkautusuutisesta, enkä ole siitä vieläkään toipunut. Olen lukenut Posaria lapsuudesta lähtien”, pahoitteli kynttilän lehtitalon portaille laskenut Heli Lohi.
Lohen mielestä maakuntalehti on läheinen kumppani. Se ei ole yleismedia, vaan siitä luetaan paikalliset uutiset.
”Lapin Kansa ei ole minulle sama juttu. En koe siinä olevia asioita itselleni läheiseksi”, Lohi sanoi.
Keminmaasta paikalle tulleet Annikki Aitamurto ja Helena Seppälä seurasivat apeina vesisateessa kynttilöiden sytytystä.
”Olemme harjoitelleet Lapin Kansan lukemista, mutta se ei tunnu samalta kuin Pohjolan Sanomat, joka on tullut meille vuodesta 1975 lähtien siitä asti kun puoliso aloitti siellä työt”, Aitamurto selvitti.
Pohjolan Sanomien sijaan tilaajille jaetaan tiistaista lähtien Lapin Kansa. Meri-Lapin maakunnallisen sanomalehden brändi poistui saman tien myös myös verkosta.
Lapin Kansan vahvuus Kemi-Tornion alueella on nyt 13 työntekijää. Heistä kuusi on journalisteja.
Päätoimittaja Antti Kokkosen mukaan eteläisen Lapin uutisointia hoitaa lisäksi laaja joukko kulttuuri- ja urheiluavustajia.
”Alueen keskeiset uutistapahtumat hoidetaan jatkossakin. Joudumme varmasti tinkimään jonkin verran tapahtumien seurannasta erityisesti viikonloppuisin. Meri-Lapin uutisointia, kuten muunkin Lapin, hoidetaan laajalti myös Rovaniemen deskistä puhelimitse”, Kokkonen selvittää tulevia järjestelyitä.
Pohjolan Sanomia on Alma Aluemedian johtajan Kari Juutilaisen mukaan yritetty saada jatkamaan monin eri keinoin.
”Vuosien aikana olemme laskeneet luonnollisesti useita erilaisia vaihtoehtoja: lehden myyminen, muuttaminen esimerkiksi kolmipäiväiseksi tai jopa sen totaalista lopettamisesta. Ostajaehdokkaita ei ole ilmaantunut. Kolmipäiväisyyden suurimpana esteenä on oman jakeluverkon ylläpito, ja täydellistä vetäytymistä alueelta emme halua edelleenkään tehdä”, Juutilainen listaa.
Yksi tutkittu vaihtoehto oli Raahen seudulla toteutettava paikallislehden ja kaupunkilehden yhdistelmä, jota ei Juutilaisen mukaan pystytty Meri-Lapissa toteuttamaan jakeluvaihtoehdon puuttumisen takia.
Juutilaisen mielestä Pohjolan Sanomien lakkauttaminen oli ainoa tapa turvata varhaisjakelussa ilmestyvän päivälehden ilmestyminen Meri-Lapin alueella.
”Kaupunkilehti Lounais-Lapin tulevaisuudessa en näe mitään uhkakuvia. Vahva ja arvostettu kaupunkilehtibrändi elää ja voi hyvin, ehkä jopa vahvistuu tämän muutoksen jälkeen”, Juutilainen arvelee.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa