Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan Etelä-Suomen Median yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Syyskuussa käytyjen neuvotteluiden tuloksena yhtiö irtisanoo neljä henkilöä, joista kolme tekee journalistista työtä.
Alun perin työnantaja ilmoitti yhdeksän hengen vähennystarpeesta. Yhtiössä työskentelee noin 130 journalistista työtä tekevää henkilöä.
Toimituksellista työtä karsitaan yhden vakanssin verran Lappeenrannan Uutisten ja Imatralaisen toimituksista, Mäntsälän Uutisista ja pääkaupunkiseudun yhteistoimituksesta, johon kuuluvat Helsingin Uutiset, Vantaan Sanomat ja Länsiväylä.
Tuusulan asiakaspalvelukeskuksessa vähennetään yksi henkilö vuoden 2017 aikana. Tutkimuspalveluiden uudelleenjärjestelyistä työnantaja päättää myöhemmin.
Irtisanomisten lisäksi koko Etelä-Suomen Median henkilökunta lomautetaan kuudeksi päiväksi. Palkattomat pakkolomapäivät sijoitetaan juhlapyhien, kuten itsenäisyyspäivän, joulun ja uudenvuoden yhteyteen. Pakkolomat sijoitetaan tämän vuoden puolelle.
Kuuden päivän suuruinen palkanpidätys jaksotetaan kuitenkin niin, että loka-, marras- ja joulukuun palkasta vähennetään kahden päivän palkka.
Pääluottamusmies Jukka Hämäläinen on tyytyväinen, että irtisanottavien määrä saatiin pudotettua yhdeksästä viiteen henkeen. Irtisanottavat jatkavat työntekoa irtisanomisajan loppuun asti.
Lomautuksia Hämäläinen pitää hyvänä vaihtoehtona irtisanomiselle, vaikka työtaakka kasvaakin jatkossa.
”Teemme pienemmällä porukalla suunnilleen samat työt kuin ennenkin”, Hämäläinen sanoo.
Loppuvuoden kiireiden helpottamiseksi yhtiö tekee viisi juhlapyhälehteä, joiden isot sisällöt ovat samat eri lehdissä.
Yhtiö on tänä vuonna karsinut kustannuksia noin 400 000 eurolla. Ensi vuodelle säästötavoite on kaksinkertainen. Säästöä yhtiö hakee esimerkiksi painatuskuluista, varakappaleita vähentämällä ja henkilökohtaisilla vapailla.
Etelä-Suomen Media ei ole vielä käsitellyt kilpailukykysopimuksen vaikutusta työehtoihin. Jukka Hämäläisen mukaan henkilöstö olisi halunnut käsitellä kiky-kokonaisuuden yt-neuvotteluiden aikana, mutta työnantaja ei tähän suostunut.
Journalisti ei tavoittanut yhtiön toimitusjohtajaa Antti-Pekka Pietilää kommentoimaan yt-neuvotteluiden tulosta.
EDIT 27.9. 2016 Oikaisu: Tekstistä on poistettu Imatran toimituksen lopettamista koskevat tiedot. Imatralla on jatkossakin toimitila, jossa Lappeenrannassa asuvat toimittajat voivat työskennellä.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa