Journalisten

Jag bytte jobb och gick från erfaren nyhetsjournalist till nybörjare

Var det rätt beslut att byta jobb? Det jag trodde skulle vara en enkel övergång från Vasabladet till Svenska Yle förra hösten blev en utmaning.

Det var inte bara de många datasystem jag skulle lära mig. Att byta jobb handlar om starka känslor då identiteten är så starkt kopplad till yrkesrollen. Det tog mig tid att hitta min position och mina egna nyhetsvinklar i en stor, för mig, ny redaktion.

I stort sett alla journalister jobbar mångmedialt i dag. Men trots denna likriktning i uttrycksformerna finns det skillnader. Som Yles större krav på rörligt material och ljud samt medverkan i tevestudion. Men det har gått okej. Är man tillräckligt insatt i ämnet så rullar snacket liksom på.


Att byta jobb handlar om starka känslor då identiteten är så starkt kopplad till yrkesrollen.

Marcus Lillkvist

Jag har varit journalist i 23 år men kände mig ändå som nybörjare flera gånger under hösten, och det var rätt åt mig. Det var jag som sökte nya utmaningar och valde att byta jobb. När det känts tungt med tekniken har jag tänkt att det är en ynnest att få lära sig nytt vid 48 års ålder.

Under min karriär har jag jobbat på tio redaktioner i tre länder och sagt upp mig flera gånger. Det är aldrig smärtfritt men jag önskar att fler kunde få möjlighet att göra som jag. För det finns journalister där ute som skulle må bra av att vidga sina vyer.

Min uppfattning är att arbetsgivarna skriker efter erfarna nyhetsjournalister. Därför kunde rörligheten vara stor också bland 40-, 50- och 60-åringarna. De som byter jobb brukar ofta lyckas pressa upp sin lön en aning, det är ingen nackdel då inflationen skenar.


Det saknas forskning om hur de finlandssvenska journalisternas jobbar. De utbildare jag talat med säger att det finns rörlighet mellan redaktionerna men att den kunde vara större.

Sverige har länge varit en del av finlandssvenskarnas arbetsmarknad och de verkligt tvåspråkiga journalisterna söker och får jobb på medier som Helsingin Sanomat och finska Yle. I ett slag får de tillgång till en enorm arbetsmarknad i jämförelse med den vi har i lilla Svenskfinland.

Häromdagen undrade några tidigare kollegor från Vasabladet om jag trivs på nya jobbet och ja, det gör jag. Men jag har 20 år kvar att jobba och kommer knappast att pensionera mig från det här jobbet heller.