Kieli

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Jos ei tiedä, kirjoitetaanko sanapari yhteen vai erikseen, on vähemmän kiusallista kirjoittaa yhteen. Moni on oppinut tällaisen ohjenuoran koulussa, mutta kyllä suositusten vastaisista yhdyssanoistakin mahtuu maailmaan paljon huutoa.

Ehkä helpoin tapa saada pelihousut ratkeamaan on kirjoittaa ”32-vuotta” tai ”50-metriä”. Tällaisia kömmähdyksiä ei yleensä näe hyvin toimitetuissa julkaisuissa, mutta hieman tavallisemmalta näyttäisi niiden genetiivimuotoinen lähisukulainen, kuten ”20-kilon hauki”. Näihin tapauksiin saattaa johtaa hämääntyminen sellaisista samaa merkitsevistä muodoista kuin 20-kiloinen hauki, mutta viiva on myös genetiivissä tarpeeton. Pitäisi siis kirjoittaa 20 kilon hauki.

Joskus asiat voi oppia ikään kuin liian hyvin. Kun on omaksunut ohjeen, jonka mukaan kirjoitetaan yhteen esimerkiksi Espanjan-matka, voi epähuomiossa kirjoittaa vaikkapa ”Syyrian-sota”. Yhdyssanasääntö ei kuitenkaan koske sotia, vaan tulisi kirjoittaa Syyrian sota.

Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen saamassa kirjoitusasussa ”Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos” on selvästi unohtunut, että yhdysmerkki symboloi toistamatta jätettävää yhdyssanan osaa (henkilö- ja poliisiautot = henkilöautot ja poliisiautot). Siis ”Terveydenvoinnin”?

New Yorkin -matkan tapaiset rakenteet taas lienevät johtaneet siihen, että välillä näkee sentyyppisiä viritelmiä kuin ”poltetun maan -taktiikka”, jossa riittäisi kirjoittaa sanat erilleen ilman yhdysmerkkiä.

Ihmettelin muuten taannoin sosiaalisessa mediassa, kenestä Nikosta nyt puhutaan. Lopulta selvisi, että ”Nikon D3000-kamera” viittasi Nikon-kameraan, jonka malli on D3000 – siis Nikon D3000 -kamera. Välillä on väliä.