Sattuu ja tapahtuu

Pikkukalsarit jalassa, väärä avain kädessä

” Palatessa avain ei käynytkään huoneeni oveen”, muistaa Simo Hyttinen.

Monet muistavat Oslossa 1982 pidetyt hiihdon MM-kisat siitä, että 18-vuotias Matti Nykänen hyppäsi hernerokkasumussa maailmanmestariksi. Minä muistan muustakin.

Olin kisoissa urheilutoimittajana. Suomalaiset urheilutoimittajat oli majoitettu vanhaan hotelliin, joka muistutti enemmän hostellia kuin hotellia. Huoneissa ei ollut omia vessoja, vaan ne olivat yhteiset ja sijaitsivat käytävällä.

Minulla ja huonekaverillani kävi onni huonejaossa. Saimme yhdenlaisen sviitin. Huoneessamme oli myös pieni seurustelutila ja televisio.

Joillakin kollegoillamme oli tapana tulla työpäivän päätteeksi huoneeseemme katsomaan jälkilähetystä päivän kisatapahtumista. Niin sinäkin iltana, jolloin meidät oli kutsuttu suurlähetystön vastaanotolle.

Toiset tekivät jo lähtöä, kun kuivattelin suihkumärkää tukkaani. Totesin, että tulen perässä.

Päätin pistäytyä vielä vessassa. Koska se oli huonettani vastapäätä, en alkanut pukeutua sitä varten. Nappasin pöydältä huoneen avaimen ja livahdin käytävän yli vessaan. Palatessa avain ei käynytkään huoneeni oveen.

Siinä minä seisoin oslolaisen hotellin käytävässä pikkukalsareissani, tukka märkänä, väärä avain kädessäni. Tajusin, että joku kollegoistani oli ottanut vahingossa minun avaimeni ja jättänyt tilalle omansa.

Oli lähdettävä alas respaan. Syystä tai toisesta virkailija kiirehti heti palvelemaan minua. Onnistuin selittämään uskottavasti, miksi olin pelkissä kalsareissani, ja sain vara-avaimen.

Vaihtuneet avaimetkin löysivät illan aikana oikeat haltijansa.