Journalismi

Luovaa hulluutta

”Yt-harmauden keskellä luovuus nostaa päätään meilläkin. Sille on selkeä tilaus”, Kari Kuukka kirjoittaa kolumnissaan.

Yt-harmauden keskellä luovuus nostaa päätään meilläkin. Silmiini osuu kolme esimerkkiä, jotka luovat uskoa tulevaan.

Viime viikolla julkistettu projekti Uusi Inari (www.uusiinari.fi) on aivan huippu. Ryhmä tamperelaisia alan opiskelijoita yksinkertaisesti vain päättää lähteä Inariin tekemään paikallismediaa kuukaudeksi.

Yksi nuorista kertoo motivaatiostaan: ”Kunnallinen päätöksenteko ja muut paikalliset asiat ovat äärimmäisen tärkeitä, koska ne vaikuttavat kaikkien jokapäiväiseen elämään. – – Ala muuttuu joka tapauksessa johonkin suuntaan, enkä keksi, miksi en haluaisi olla tekemässä sitä muutosta. En halua vain seurata sivusta ja valittaa, kun ei ole vakituista työtä tarjolla ja yt-kierre on hirveä, vaan haluan tehdä jotain.”

Jyväskylässä ilmestyvä Torikokous (www.torikokous.fi) on toinen hyvä esimerkki. Julkaisu tavoittaa jo 7 000 eri kävijää kuukausittain ja tarjoaa vaihtoehtoa muista tuuteista pursuavalle tasaiselle massalle.

Julkaisua vääntää kasaan ryhmä kuvauksen, koodin ja kirjoittamisen ammattilaisia. Talkoovoimin, koska se on heistä tärkeää. He tekevät juuri sellaista paikallismediaa kuin he itse haluaisivat lukea.

Aivan omalla kiertoradallaan leijaa Touko  Hujasen tekemä Uuden Maan Sanomat. Se haali alle vuorokaudessa toteutumiselleen asettamansa minimirahoituksen (mesenaatti.me/uudenmaansanomat). Se on signeerattu sanomalehti, josta tehdään rajattu painos. Kartonkilaatikossa toimitettuna, nyöri ympärillä. Se on taideteos ja luovaa hulluutta parhaimmillaan. Projekti, jonka katsojat ottivat avosylin – ja myös avoimin kukkaroin – vastaan.

Yhdistävät teemat näillä kolmella projektilla ovat intohimo, halu vaikuttaa, usko omaan tekemiseen, usko sen tarpeellisuuteen ja sen voimaan.

Eräs toinen nuori tekijä Inari-ryhmästä kiteyttää: ”Uskon ja toivon, että hyvin tehty sisältö löytää yleisönsä. Ihmisten tarve ymmärtää maailmaa ja vaikuttaa siihen ei lopu, vaikka paperi katoaisi.”

Ei tietenkään lopu.

Steve Jobs sanoi kuuluisassa päättäjäispuheessaan Stanfordissa 2005: ”Kuolema on luultavasti elämän hienoin keksintö. Se siivoaa pois vanhaa ja tekee tilaa uudelle.”

Jokainen näistä kolmesta kertoo jostakin uudesta. Luovuudelle on selkeä tilaus.