Kuolleita

Pekka Hakala raportoi ihmisistä maailman melskeissä

Toimittaja Pekka Hakala 29. 5. 1959 Pulkkila – 13. 6. 2024 Porvoo

Ulkomaantoimittaja Pekka Hakala kuoli kesäkuussa äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Porvoossa.

Hakala työskenteli Helsingin Sanomissa 35 vuoden ajan kuolemaansa asti. Hän oli omaääninen lukijoiden ja kollegoiden arvostama journalisti.

Hakala kiersi raportoimassa maailman kriisejä Kosovosta Syyriaan ja Ukrainaan. Hänen intohimonsa oli Venäjä, jonka kuohuista ja elämänmenosta hän kirjoitti sekä lehtijutuissa että kirjoissa 1990-luvulta lähtien. HS:n kirjeenvaihtajana Moskovassa Hakala työskenteli vuosina 2014 – 2018.

Hakalan jutut jättivät muistijäljen. Kirjeenvaihtajana Hakala osti Ladan ja ajoi sillä kuukauden matkan läpi valtavan Venäjän. Lukija viihtyi ja sivistyi.

Hakala ei kuvia kumartanut ja teki asiat omalla tyylillään. Resuinen ulkoasu kätki taakseen ahkerasti lukevan älykön. Hän keskusteli sujuvasti historian käänteistä, ohjustyypeistä ja kirjallisuuden klassikoista.

Missä Hakala kulkikin, hän selitti maailmaa ihmisten kohtaloiden kautta. Kirjoittajana hän oli ainutlaatuinen. Teksteissä yhdistyivät syvälliset tiedot, kiero huumori ja taitava sanankäyttö.

Hakala vietti paljon aikaa kahden tyttärensä ja lastenlastensa kanssa. Syksyn tullen hänen oli tarkoitus jäädä eläkkeelle.

Lue lisää aiheista: