Media-ala

Lue Journalistin vinkit tekoälyn hyödyntämiseen!

Luovaa tekoälyä voi käyttää kirjoittamisen lisäksi ideointiin, konseptointiin ja taustatietojen etsimiseen. Näillä vinkeillä pääset alkuun tekoälyn kanssa työskentelyssä. Klikkaa kuva suuremmaksi ja lue, miten voit toimittajana saada työssäsi tekoälystä enemmän irti.

Muista tarkistaa sopimusehdot huolella 

Ylellä on käytössä oma räätälöity tekoäly, Yle GPT, jota toimittajat saavat käyttää apuvälineenä. Kyseessä on työkalu muiden joukossa, tekoälyn kehittämisestä Ylellä vastaava Johanna Törn-Mangs painottaa. Jutut kirjoittaa ja niiden sisällöstä vastaa aina ihminen. 

Törn-Mangs korostaa, että sovellusten sopimusehtojen tarkistaminen on ensisijaisen tärkeää. 

”Maksulliset yritysversiot tarjoavat tiukemman tietosuojan ja omistusoikeuden lopputuotteisiin kuin kuluttajakäyttäjille tarkoitetut sovellukset.” 

Yle laatii sovellustoimittajiensa kanssa sopimuksen, jolla varmistetaan esimerkiksi, että henkilötietoja käsitellään lainmukaisesti ja ettei tekoälylle syötettyä materiaalia käytetä mallin kouluttamiseen. 

Ylellä haastateltavien nimiä ei tarvitse poistaa jutusta, mikäli ne myös esiintyvät valmiissa jutussa, mutta arkaluontoista tai luottamuksellista tietoa tekoälylle ei saa syöttää. 

”Yle GPT:tä käytetään esimerkiksi, kun tarvitaan apua oikean terminologian löytämiseen, valmiiden uutisjuttujen oikolukemiseen, taustamateriaalin kääntämiseen, otsikon keksimiseen tai kielioppikysymyksiin”, Törn-Mangs kertoo.