Kuolleita

Suomalaisen sarjakuvan arkkitehti

Toimittaja ja tietokirjailija Kalervo Pulkkinen 23. 11. 1955 Pori – 26. 3. 2023 Helsinki

Kalervo Pulkkinen oli koulutukseltaan arkkitehti (SAFA), mutta sarjakuva oli hänen elämänsä. Pulkkinen oli Tiili-lehden päätoimittajana 1988 – 1997, mitä ennen hän toimitti muutaman vuoden ajan Suomen Sarjakuvaseuran Sarjainfo-lehteä.
Pulkkinen piirsi nuoruudessaan sarjakuvia ja kirjoitti sarjakuva-arvosteluja 1970-luvulla Satakunnan Kansaan. Helsingin Sanomien sarjakuva-arvostelijana hän toimi 1976 – 1983. Hän myös käänsi sarjakuvia useammalle taholle. Vuonna 1992 hän siirtyi tuottamaan ja välittämään sarjakuvia ensin Kalletuotanto Oy:n ja seuraavana vuonna Laaki-Sarjat Oy:n kautta sen toimitusjohtajana.
Pulkkisen sarjakuva-aktiviteeteista merkittävin ja ylittämättömin oli hänen työnsä sarjakuvanäyttelyarkkitehtina. Hän suunnitteli yli 70 suomalaista ja pohjoismaista sarjakuvanäyttelyä Suomeen ja moniin muihin Euroopan maihin.
Pulkkinen kirjoitti sarjakuvasta tietokirjoihin ja teki yhdessä Heikki Jokisen kanssa 1996 Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedian.
Kalervo Pulkkinen valmisteli yli vuosikymmenen ajan suomalaisia sarjakuvakirjoja esittelevää ja kuvailevaa julkaisuluetteloa. Suurtyö jäi häneltä kesken, mutta suurin osa siitä on julkaistu Sarjakuvamuseon verkkosivuilla.

Lue lisää aiheista: