Media-ala

Miksi edelleen saa sanoa mitä tahansa? Striimausjättien suomenkielisissä sisällöissä on tuhti määrä disinformaatiota.

Junes Lokka saarnaa maahanmuuton vastaista ja islam-vihamielistä sanomaansa satojen tuntien verran podcastissaan Monokulttuuri FM.

Verkkomedia Janus Putkonen raportoi striimissään tyytyväisenä Luhanskista, kuinka ”kansantasavalta päätti liittyä Venäjän federaatioon”.

Venäjän-mielistä agendaansa toitottaa myös pitkistä ja polveilevista striimeistään ja laitaoikeiston mielenosoituslähetyksistään tunnettu Panu Huuhtasen ja Tiina Keskimäen Reformi-studio.

Räppäri Slim Mill puolestaan päästää omassa Leveli-podcastissaan täysin vailla kritiikkiä ääneen syvän päädyn salaliittoteoreetikkoja tai vaikka kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomitun James Hirvisaaren.

Nämä ja kymmenet muut kotimaiset podcastit ja striimisarjat täyttävät valemedian määritelmän. Ne levittävät tarkoituksella väärää ja epäluotettavaa tietoa. Ne hyökkäävät esimerkiksi poliittisia vihollisiaan tai journalisteja vastaan ja johtavat kuulijoitaan harhaan.

Niitä kuunnellakseen ei tarvitse hakeutua internetin pimeälle puolelle, kuten vaikkapa Tor-verkkoon, venäläiseen VK-yhteisöpalveluun tai suomalaisen salaliittoskenen Youtuben vaihtoehdoksi perustamaan Tokentubeen.

Junes Lokan Monokulttuuri FM ja Slim Millin Leveli ovat kuultavissa muun muassa Spotifyssa, Apple Musicissa ja Youtubessa. Janus Putkosen ja Reformi-studion tärkein levityskanava on Youtube.

Näiden kaikkien lähetyksiä ja pätkiä niistä levitetään myös Twitterissä ja Facebookissa. Facebookista ja Twitteristä löytää helposti myös suomalaisen valemedian kummisedän Johan Bäckmanin uutta, Venäjän hyökkäyssotaa valheellisin argumentein tukevaa tuotantoa.


Tämän vuoden alussa kohistiin amerikkalaisen mediapersoonan Joe Roganin podcastista The Joe Rogan Experience. Rogan levitti podcastissaan väärää tietoa koronarokotteiden vaarallisuudesta. Rocklegenda Neil Young suivaantui tästä, ja ilmoitti Spotifylle, että palvelusta lähtee joko Young tai Rogan.
Spotifyn valinta oli selvä – Young poisti pian tuotantonsa palvelusta.

Roganin muistutettiin myös käyttävän säännöllisesti rasistisia ilmaisuja ja naisvihamielistä kieltä. Laajoista poistovaatimuksista huolimatta Roganin podcast jatkaa edelleen Spotifyssa. Toimitusjohtaja Daniel Ek tuomitsi helmikuussa Roganin näkemykset, mutta sanoi, ettei hänen hiljentämisensä olisi oikein.

The Joe Rogan Experience on eri asemassa kuin vaikkapa Leveli tai Monokulttuuri FM, koska Spotify on aktiivisesti halunnut Roganin alustalleen. Striimausjätti osti mediatietojen mukaan Roganin jo valmiiksi huippusuositun podcastin yksinoikeudet sadalla miljoonalla eurolla toukokuussa 2020.

Junes Lokalle ei ole tyrkyllä näin isoja rahoja. Silti kysymykset Spotifylle ovat samat: Miksi ne levittävät valheita? Mitä pitäisi tapahtua, että ne lakkaisi levittämästä niitä?

Kysyminen Spotifylta, Youtubelta, Facebookilta ja Twitteriltä on hankalampaa kuin luulisi. Yritysten verkkosivuilta on vaikea löytää yhteystietoja tai mediasuhteista vastaavia henkilöitä. Niillä on henkilökuntaa Suomessa, mutta kontaktitietoja ei hakupalveluista löytynyt.

Twitterin mediaosasto ei vastannut Journalistin sähköpostitse esittämään haastattelupyyntöön, ei myöskään Facebook. Spotifylta haastattelua lupailtiin, mutta lopulta tuloksena oli vain nimettömälle spokespersonille kreditoitu lyhyt lausunto.

”Sanottakoon, että tiimimme arvioivat muun muassa mainitsemiasi ohjelmia [Leveli ja Monokulttuuri FM -toim. huom.], jotta asianmukaisiin toimiin voitaisiin ryhtyä”, vastauksen johdannossa kerrotaan.
Epäselväksi jää, miten kauan tällainen prosessi kestää ja mitä se pitää sisällään.

”Spotify ottaa ongelmalliset sisällöt vakavasti, ja käytössämme on sekä työvoimaa että algoritmeja haitallisen sisällön jäljittämiseksi”, Spotifyn edustaja kirjoittaa.

”Olemme vuoden alusta laskien poistaneet muun muassa 12 000 podcast-jaksoa palvelustamme. Ymmärrämme kuitenkin, että moderoitavaa on aina vain lisää.”

Googlen omistamasta Youtubesta ottaa lopulta yhteyttä Suomen viestintäpäällikkö Markus Helaniemi. Hänkin vastaa kysymyksiin kirjallisella lausunnolla.

Helaniemi kertoo, että myös Googlella käytetään ihmisten ja teknologian yhdistelmää sisältöjen suodattamiseen.

”Meillä on tässä työssä yli 20 000 ihmistä ympäri maailmaa. Monet heistä osaavat suomea. He etsivät, tarkistavat ja poistavat yhteisökäytäntöjemme vastaista sisältöä”, Helaniemi kirjoittaa.

”Koneoppiminen sopii hyvin toistuvien aineistojen tunnistamiseen. Sen avulla löydämme aiemmin poistamamme kaltaista sisältöä.”

Helaniemen mukaan Youtube on edistynyt erityisesti vihapuheen tunnistamisessa ja poistamisessa, ja poistaa nyt vihavideoita palvelustaan viisi kertaa kovemmalla tahdilla kuin ennen vuotta 2019.

Mahdollisesti harhaanjohtavaa, valheellista, arkaluontoista, suvaitsematonta, haitallista tai vaarallista sisältöä sisältäviksi katsotut videot arvioitetaan aina peräti yhdeksällä eri asiantuntijalla, Helaniemi kertoo.

”Joukossa on erikoisasiantuntijoita, esimerkiksi lääkäreitä.”

Epäselväksi jää, miksi janusputkoset ja panuhuuhtaset sitten saavat edelleen mellastaa Youtubessa.
Miten haitallista salaliittoteoreetikkojen ja oikeistotrollien puuhastelu sitten on? Pitäisikö striimausalustojen tehdä enemmän niiden poistamiseksi?


Ylelle pitkään Valheenpaljastaja-blogia kirjoittanut toimittaja Johanna Vehkoo muistuttaa, että julkisessa keskustelussa usein ajatellaan suomalaisten olevan hyvin medialukutaitoisia ja osaavan erottaa huuhaan tutkitusta tiedosta.

”Olen vähän skeptinen”, Vehkoo sanoo.

”Suomalaisiin vaikuttavat samat psykologiset mekanismit ja kognitiiviset vinoumat, jotka ylipäätään saavat ihmiset uskomaan harhaanjohtavaan tietoon. Ei pidä paikkaansa, että olisimme erityisen rokotettuja tällaista vastaan.”

Vehkoo huomauttaa, että suomalaisia disinformaation levittäjiä on paljon, ja heidän seuraajamääränsä ovat suhteellisen suuria. Esimerkiksi Reformi-studiolla on tuhansia seuraajia ja yksittäisten jaksojen näyttökerrat voivat kasvaa kymmeniin tuhansiin.

”Ilmiö ei voi olla mitätön, mutta tutkimustietoa sen tarkemmasta merkityksestä ei ole. Kaikki seuraajat eivät toki ole striimaajien kanssa samanmielisiä.”

Vehkoo muistuttaa, että vaikka striimausalustoilla on selkeät säännöt sen suhteen, millainen materiaali on kiellettyä, käyttäjät oppivat nopeasti kiertämään näitä.

”Tullaan ikuiseen debattiin. Poistamisten tai saataville jättämisten suhteen striimauspalveluissa tehdään täysin toimituksellisia päätöksiä. Mutta alustapalvelut eivät halua myöntää tekevänsä sellaisia, vaan pyrkivät linnoittautumaan neutraalin alustan rooliin.” 

Vehkoo sanoo, että alustojen moderointilinjan tulisi olla nykyistä johdonmukaisempi.

”Nythän sieltä poistetaan kamaa kohujen tai julkisen kritiikin seurauksena. Kyse on myös pienen kielialueen ongelmasta. Suomenkielistä vihapuhetta ei moderoida yhtä tarkasti kuin englanninkielistä.”
Striimausalustat käyvät mahdotonta viivytystaistelua yrittäessään välttää samanlaisen julkaisijan vastuun kuin medioilla on, Vehkoo sanoo. Hän uskoo EU-tason sääntelyn lopulta ottavan myös alustajätit piiriinsä.
”Nämä yhtiöt elävät siitä, että julkaisevat sisältöjä ja myyvät mainontaa niiden kylkeen, eli käytännössä tekevät ihan samaa kuin mitä uutismedia on tehnyt vuosikymmenten ajan. Miksi niillä ei ole samoja vastuita kuin uutismedialla?”


Salaliittoteorioiden leviämisen vaikutuksia käsiteltiin kahdessa toimittajien kirjoittamassa viime keväänä ilmestyneessä kirjassa, Markus Tiittulan teoksessa Taistelu totuudesta – Mikä salaliittoteorioissa koukuttaa ja miksi ne pitää ottaa vakavasti? ja Pasi Kiviojan kirjassa Salaliittoteorioiden ihmemaassa.

Väärän tiedon levittäminen voi parhaimmillaan johtaa todella rajuihin seurauksiin. Tiittula muistuttaa Yhdysvaltain kongressin valtauksesta ja entisen kotikaupunkinsa Washingtonin Comet Ping Pong -ravintolan ympärille täysin tyhjästä keksityistä pedofiliarinkisyytöksistä. Ne johtivat joukkoampumisen yritykseen.

Tiittulan mukaan Suomessa näin äärimmäisten tapahtumien riski on pienempi, sillä suomalaiset luottavat mediaan ja sitä kautta saatavaan oikeaan informaatioon. Suomessa ei myöskään ole Fox Newsin tapaista uutisinstituutiota, joka kylväisi epävarmuutta ja salaliittoajattelua laajaan kansanosaan.
”Sehän on valtamedia, joka levittää salaliittoteorioita.”

Kun Fox Newsia tai salaliittoteorioita levittävää puoluetta ei Suomessa ole, myös hörhöpodcast-uskovaisten määrä ja niiden haitat pysyvät paremmin aisoissa, Tiittula sanoo.

Pasi Kiviojan mukaan salaliitto- ja disinformaatiosisältöjen poistaminen isoista striimauspalveluista on sinänsä tehokas keino jarruttaa disinformaation leviämistä. Vaikka niille uusi levitysalusta löytyisikin, se ei useinkaan ole yhtä näkyvä ja tunnettu, Kivioja sanoo.

”Toki pitää muistaa, että sisältöjen poistaminen vahvistaa helposti narratiivia, että Suomessa ei ole sananvapautta ja että vasemmistolainen woke-media on liitossa podcastin tekijöitä vastaan”, Tiittula sanoo.

”Entä mihin vedetään raja, mikä on poissiivottavaa kamaa ja mikä ei?”

Yksi ratkaisu Tiittulan ja Kiviojankin mukaan olisi se, että striimausalustoja kohdeltaisiin tiedotusvälineinä.

”Tiedotusvälineen toimitus päättää vapaasti, mitä siellä sanotaan. Ei kukaan ihmettele, miksei The New York Timesissa saa sanoa mitä tahansa”, Kivioja sanoo.