Sananvapaus

Verotietonsa piilottaneista olisi pitänyt kertoa

Verottajan päätös salata tietojensa luovuttamisen kieltäneet oli laiton. Helsingin hallinto-oikeus ratkaisi huhtikuun lopussa joukon asiaa koskeneita valituksia.

Verotiedot ovat julkisia. Verottaja toimitti medialle pitkään vuosittaisen listan yli 100 000 euroa vuodessa ansainneista. Vuonna 2019 se kuitenkin hyväksyi 230 henkilön pyynnöt jättää heidän tietonsa luovuttamatta osana listaa.

Asia päätyi oikeuteen, kun STT:n, Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Alma Talentin toimittajat sekä Yle kantelivat verottajalta saamistaan vastauksista tietopyyntöihin.

Hallinto-oikeus ei löytänyt estettä sille, että tiedot verotietojensa piilottamista toivoneista annetaan journalisteille. Oikeus katsoi myös, ettei verottajalla ole kuitenkaan velvollisuutta tuottaa eniten tienaavien listaa.

Verohallinto ei aio valittaa ratkaisusta.