Kuolleita

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

Journalisten Ia Henriksson har dött 46 år gammal. Hon började jobba på FNB:s svenska redaktion i november 2006 och blev genast känd som en noggrann skribent med gott språköra och bred allmänbildning. Hon smälte snabbt in i gänget och blev en bärande kraft för såväl arbetet som den goda FNB-andan. Hon var mycket uppskattad för sin humor, intelligens, starka rättskänsla och sitt varma sätt att bemöta sina medmänniskor.

Henriksson var taggad när nyhetsbyrån satte i gång sitt maskineri för att bevaka stora nyhetshändelser. Hon jobbade ofta som redaktionssekreterare och vikarierade cheferna. Under Henrikssons fasta handledning har många praktikanter hittat sin väg ut i arbetslivet.

Vid sidan av nyhetsarbetet satt Henriksson med i Mediespråkgruppen och deltog i utvecklandet av nyhetsbyråns nya redaktionssystem. Hon satt med i fackavdelningens styrelse och valdes till vice arbetarskyddsfullmäktig. Att den svenska redaktionen lades ner var ett hårt slag, men Henriksson fortsatte på STT, där hon också var mycket omtyckt.

På sin fritid trivdes Henriksson på sommarstället i Pellinge, där hon och hennes sambo hade frigående sommarhöns som var henne kära. Hon älskade klipporna, havet och solnedgången. Hon läste mycket poesi och delade gärna med sig av de käraste dikterna, i synnerhet av Edith Södergran.