Journalisten

Virusläget förändrar sportjournalistiken

Coronavirusets effekter har känts av på landets redaktioner och det gäller också sportjournalisterna som fått se ligor på paus och stora sportevenemang ställas in.

Men den pågående krisen är, anser Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén, inte nödvändigtvis en dålig sak ur journalistisk synvinkel. Åtminstone inte på sikt.

”Personligen gillar jag utmaningar och att vi måste tänka om. Det kan leda till en större kreativitet och att vi i längden utvecklas.”

En nypa nytänk behövs med tanke på matcher som spelas för tomma läktare eller kanske inte spelas alls. Det betyder inte att det inte finns mängder av jobb som måste göras.

”Till en början finns det mycket att rapportera om då serier stängs ner och mästerskap ställs in. Helt vanligt nyhetsarbete. Sedan kommer vi att jobba med att höra hur idrottare påverkas av situationen, hur föreningar drabbas och coronavirusets andra effekter.”

Ett förskjutet fokus kan vändas till någonting bra, anser Saxén.

”Det här innebär nya möjligheter till fördjupning och att göra helheter som det annars inte finns tid för.”

Vid Svenska Yle är sportchef Johan Portin inne på samma linje. De närmaste veckorna tarvar aktivt nyhetsarbete och efter det följer behovet av att följa upp den egna branschens läge. En fråga är hur viruset konkret kan drabba idrottare.

”Många idrottare är måna om att inte bli smittade, så fast man nu kunde tänka att det finns bra med tid för att göra personporträtt och liknande så ställer idrottarna knappast upp på live-intervjuer, vilket ju är viktigt för tv.”

Precis som Saxén ser även han möjligheter.

”Jag tror och hoppas att det här speciella läget för med sig nya former av journalistiskt berättande. I synnerhet när det gäller tv-produktion är läget förändrat. Tidigare har vi fått bra bilder då vi har träffat en idrottare på en träning. Nu står vi inför en situation där vi inte kan träffa idrottaren och idrottaren inte heller vet när följande tävling är.”

Men Portin hyser också en oro.

”I och med att det är svårt att veta hur de kommande månaderna ser ut är det omöjligt att veta vad vi på Yle Sporten kommer att göra. Det värsta scenariot är väl att virusets påverkan är förödande på samhället och då kan det ju hända att vi jobbar med annan journalistik än sport.”