Kuolleita

Visade vägen till Pressklubben

Döda: Journalist Sture Magnus Gadd 04. 08. 1945 Helsingfors – 30. 01. 2020 Helsingfors

Mångårige HBL-journalisten Sture Gadd dog den 30 januari i en seg lunginflammation. Han blev 74 år gammal.

Sture Gadd blev student vid Brobergska samskolan i Helsingfors 1965 och läste juridik vid universitetet innan han sökte sig till journalistiken och Hufvudstadsbladet.

I många år skulle Gadd arbeta på utlandsavdelningen och ansvara för att de viktigaste nyheterna från världen fanns med i följande dags HBL.

1987 bytte han stol på kvällsredaktionen och blev nattchef för några år tills han knöts till ledaravdelningen. Också på sitt nya jobb skrev Gadd bara utrikesledare. Detta skulle till och med ställas som villkor av tidningens högsta ledning efter att Gadd 1996 ställt upp som oberoende kandidat för Svenska folkpartiet i kommunalvalet och blivit invald.

Några år på 1970-talet var Gadd tjänstledig från HBL för att fungera som lärare i praktisk journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

Undertecknad som var en av eleverna 1976 minns eftermiddagen som avslutades på Pressklubben i anslutning till hotell Marski.

”Om jag inte kan lära er någonting annat så kan jag åtminstone lära er gå till Pressklubben. För det är där ni träffar era blivande kolleger och cheferna som en dag ska anställa er”, sade Sture Gadd.

Rätt hade han.