Tutkittua

2010-luvun media ruokkii radikaalia populismia

Tuoreen väitöskirjan mukaan populististen liikkeiden on vaikea välttää radikalisoitumista nykyajan mediaympäristössä.

Poliittisen historian väitöskirjassaan tutkija Niko Hatakka Turun yliopistosta analysoi, miten populistinen nettiviestintä, poliitikkojen kannanotot ja perinteinen media vaikuttavat toisiinsa.

Väitöskirjan mukaan nykyaikainen mediajärjestelmä on osaltaan aiheuttanut sen, että 2010-luvun menestyneimmät populistiset liikkeet ovat taipuvaisia radikalismiin ja maalailevat jyrkkiä vihollisasetelmia. Edes puoluejohto tai -ohjelma ei pysty naulaamaan paikalleen populistisen liikkeen ydinolemusta. Sen sijaan liike määrittyy yhtä aikaa monessa eri mediassa ja monella eri julkisuuden tasolla. Esimerkiksi perussuomalaiset on medioiden ristipaineessa lipunut löyhästä, kansanläheisestä populismista yhä enemmän kohti maahanmuuttovastaista oikeistoradikalismia.

Äärioikeistolaisissa nettiyhteisöissä saatetaan esittää populistisen liikkeen nimissä hyvinkin provosoivia kannanottoja, joita suurin osa liikkeen edustajista ei allekirjoittaisi. Ennen nettiaikakautta puolueiden kannattajakunnan ääripäät jäivät paljolti pimentoon. Sosiaalinen media ja nykyaikainen lehdistö nostavat kuitenkin herkästi esiin kaikkein äärimmäisimmät ajatukset, sillä ne saavat yleisön reagoimaan.

Rajut aiheet nousevat otsikoihin, ja populistijohtajien on pakko ottaa niihin kantaa. Näin poliitikot joutuvat määrittelemään puolueen identiteettiä kannattajakunnan äärilaitojen kautta. Usein poliitikot väistävät ongelman korostamalla kuilua “kansan” ja “eliitin” välillä. Heidän puheissaan eliitin hallitsema perinteinen media yrittää vain mustamaalata kansan riveistä nousevaa liikettä.

Tutkijan mukaan populistisia liikkeitä on turha yrittää määritellä parilla muuttujalla. Ne eivät ole yhtenäisiä aaterakennelmia vaan niiden päämäärät, arvot ja retoriset tyylit muodostavat sirpaleisen ja muuttuvan kokonaisuuden. Esimerkiksi perussuomalaisten julkinen identiteetti on ollut yhtä aikaa sivistynyt ja karkea, maltillinen ja radikaali, suvaitsevainen ja rasistinen.

Niko Hatakan väitöskirjan Populism in the hybrid media system: populist radical right online counterpublics interacting with journalism, party politics, and citizen activism voi lukea Turun yliopiston verkkosivuilta.