Journalisten

Sommarpratare får fortsätta fabulera

Ett säkert sommartecken är att Svenska Yle snart presenterar listan på årets sommarpratare. Fjolårets säsong fick en jäst eftersmak sedan Aamulehti avslöjat att hjälten från knivdådet i Åbo, Hassan Zubier, farit fram med osanningar i sitt sommarprat.

 

Hur har ni ändrat rutinerna med faktagranskningen av innehållet i sommarpratarnas program efter fjolårets debacle med Hassan Zubier?

”Vi har inte ändrat på några rutiner utan de är precis desamma som för vilken som helst annan publicering. Självklart har Yle det slutliga ansvaret också för det som producerats outhouse och vi läser manus och lyssnar på alla sommarprat i förväg”, berättar Johanna Törn-Mangs, mediechef på Svenska Yle.

 

I en SPT-artikel, publicerad 23. 8. 2018, lägger du över ansvaret på Parad Media som producerar programmet – vilket ansvar har Yle för att program som sänds i Yles kanaler inte sprider falsk information?

”Produktionsbolaget gör ett gediget manusarbete. Vi kontrollerar fakta vid behov men då vi lyssnar på sommarpraten handlar det mera om att till exempel kontrollera att personen i fråga inte uttrycker sig kränkande om någon annan. Vi har ändå aldrig behövt stoppa ett sommarprat av den orsaken, eftersom det produktionsbolag vi samarbetar med har stor kunskap på området och vet vad det är som gäller.”

 

Finns det andra premisser som gäller för programmet Sommarprat jämfört med Svenska Yles övriga program?

”Man måste ändå komma ihåg att sommarpraten är sommarpratarnas personliga berättelser, inte journalistiska intervjuer. Huvudpersonen får helt subjektivt berätta om sitt liv. Man kan jämföra sommarpratet med en personligt skriven kolumn, där personens åsikter och upplevelse är det centrala”, säger Törn-Mangs.

Årets heta lista presenteras den tionde juni och det första avsnittet sänds måndagen efter midsommarhelgen.