Kuolleita

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Anna-Kaisa Hermusen ura toimittajana alkoi jo 17-vuotiaana Jyväskylässä. Vakituisesti Anna-Kaisa työskenteli Yleisradiossa vuodesta 1972 uutis- ja aluetoimittajana. 1985 hän siirtyi MTV:lle taloustoimittajaksi.

MTV:llä Anna-Kaisa sai oman talk shown vuonna 1991. Hermunen tuli suomalaisten olohuoneisiin, sananmukaisesti. Moni kuvaa, että Anna-Kaisa ”tuli ruudusta läpi”. ”Saadakseen viestinsä varmasti perille”, kuvasi Tapani Ruokanen siunatessaan Anna-Kaisan haudan lepoon.

Hermunen oli henkilöbrändinä tv-journalismin uudistaja, joka lopulta pettyi itse luomaansa ilmiöön. Hän rakensi uransa persoonansa ympärille, mutta seurasi viime vuodet kauhuissaan, mitä henkilöityminen ja viihteellistyminen teki journalismille.

Talk show loppui 2001 julkisiin potkuihin. Anna-Kaisa palasi Laukaaseen ja jatkoi sieltä uraansa kolumnistina. Hän vitsaili, että nyt riittivät luksukseksi kuivat koivuklapit. Anna-Kaisan savusauna oli vertaansa vailla, ja hänen hirsitalonsa Sallila kokonaistaideteos.

Sallilan ikkunan alla kuohui Kuusankoski, ja luonnonvoima Anna-Kaisa oli itsekin. Ehdoton, raju, tarkka, herkkä.