Journalisten

#visakvitton tvingar fram penningbesked

Journalisterna har bett de svenska Europaparlamentarikerna att redovisa för hur de använder sina ”kontorspengar”. Nu verkar envisheten ha haft effekt.

För en dryg månad sedan beslöt EU-domstolen att Europaparlamentet inte behöver ge ut information om hur parlamentarikerna använder de cirka 4  400 euro, som de månatligen får för bland annat ”kontor och material” i sina hemländer. Beskedet kom sedan grävande journalister från 28 medlemsländer – Yles MOT bland dem – år 2015 väckte gruppåtal om saken.

Frågan har också varit aktuellt i Sverige där Svenska Dagbladets EU-korrespondent Teresa Küchler i våras igen bad de svenska Europaparlamentarikerna att redovisa för hur de använder sina ”kontorspengar”. Med svagt resultat. Bara Vänsterpartiets Malin Björk svarade.

Det här ledde nyligen till att SvD:s Negra Efendić beslöt att kräva politikerna på svar via Twitter, under hashtaggen #visakvitton. Tilltaget lär ha väckt irritation i Bryssel, uppger Küchler för Medievärlden.

”En EU-parlamentariker ska ha kallat mediernas granskning (…) för skandalinriktad och sensationslysten.”

Men envisheten verkar ha haft effekt. Från att länge ha blivit ignorerad uppger Efendić nu att ytterligare sex svenska EU-parlamentariker lovat redovisa sina utgifter.