Työelämä

Pitkä katse ja nähdyn tulkinta

Eeva Lennon kirjoittaa olevansa parantumaton journalisti, jota henkilökohtainen kokemus ilman faktoja ja historiallisia puitteita ei tyydytä – ja hyvä niin. Hänen toimittajaelämäkertansa ei sorru uskottavuutta rapauttavaan egoiluun.

Eeva Lennon kirjoittaa olevansa parantumaton journalisti, jota henkilökohtainen kokemus ilman faktoja ja historiallisia puitteita ei tyydytä – ja hyvä niin. Toimittajaelämäkerta Eeva Lennon, Lontoo ei sorru uskottavuutta rapauttavaan egoiluun. Monipuolisuus kantaa, vaikka sivuja riittää.

Lennon ympäröi kasvu- ja uratarinansa perusteellisella kuvauksella viime vuosikymmenten ranskalaisesta ja englantilaisesta yhteiskunnasta ja politiikasta sekä niiden kautta Euroopan ja EU:n kehityksestä. Hän myös tulkitsee tapahtumia ja ilmiöitä tavalla, joka on vain taakseen katsovalle mahdollinen.

Lennonin ura nivoutuu suomalaisen median kehitykseen ja tekijöihin, etenkin Yleen ja yleläisiin. Rinnalla kulkee irlantilaisen puolison, toimittaja Peter Lennonin tarina.

Jotkut kirjasta välittyvät ilmiöt, kuten epäsuhta freelancerien työtaakan ja toimeentulon epävarmuuden välillä, eivät tunnu helposti muuttuvan. Turhauttavan tutuilta kuulostavat myös menneiden vuosikymmenten ”herätys ympäristöongelmiin”, poliittiset radikalisoitumiset – ja seksismi.

”Yhdistys 9:n johtavat naiset saivat totisesti kokea loanheittoa julkisuudessa. Heitä uhkailtiinkin juuri samalla tavalla kuin lukuisat näkyvät naishahmot saavat nykyään misogyynisiä uhkauksia ja herjauksia sosiaalisen median kautta”, Lennon kirjoittaa 1960-luvun naisliikkeestä.

Eeva Lennon: Eeva Lennon, Lontoo. Karisto.