Journalisten

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år och var biträdande chefredaktör och kritiker när han slutade.

Vad har ändrats mest?

”De etablerade mediernas roll. Ett tag trodde jag, och många andra, att alla nya kanaler skulle mynna ut i någon form av medborgarjournalistik. Den skulle komplettera de etablerade medierna, men just nu ser vi mest de negativa sidorna.”

Även om sättet att jobba ändrats radikalt påpekar Othman att journalistikens roll är den samma som tidigare.

”Att gräva i verkligheten och att vara samhällets vakthund.”

Othman kommer som pensionär att titulera sig publicist. I planerna finns en blogg (I tid och Otis) och han kommer också att fortsätta som kolumnist och recensent.

Othman fick Topeliuspriset för sina gärningar 2015. Nomineringen för årets Topelius pris pågår till och med den 5 december.