Journalismi

Anna tilaa oivaltaa

Ville Tietäväisen ja Ville Hännisen tietokirjan keskeinen opetus koskee sekä kuvittajia suhteessa yleisöön että heitä, jotka tilaavat journalistisia kuvituksia, kirjoittaa Marja Honkonen.

Jos kuvittaja Ville Tietäväisen ja toimittaja Ville Hännisen tuoreen Kertova kuva -tietokirjan tiivistäisi yhteen opetukseen, se voisi olla ”anna tilaa oivaltaa”. Käsky koskee sekä kuvittajia suhteessa yleisöön että heitä, jotka tilaavat journalistisia kuvituksia.

Yleisölle kuvituksen pitäisi tuottaa hoksaamisen iloa. Välittömästi ymmärretty kuva ei kiinnosta. ”Hetkautettu lukija on tyytyväinen lukija”, tekijät summaavat.

Toisaalta kuvituksella voi kertoa asioita, joihin teksti ei taivu. Parhaimmillaan se tuo juttuun uuden tason. Siksi sen ideoinnille pitäisi varata aikaa yhdessä toimittajan ja toimituksen kanssa jo varhain juttuprosessin alkupuolella.

Sen jälkeen kuvittajalle olisi annettava tilaa tehdä oma tulkintansa. Kirjasta löytyy tosin esimerkkejä myös siitä, miten Tietäväinen on tilaajan toiveesta hionut pois kuvien terävimpiä särmiä.

Tietokirjan ohella Kertova kuva on kokoelma 1990-luvulla uransa aloittaneen Tietäväisen työstä. Kuvituksen voimasta kertoo, että monista Tietäväisen kuvittamista jutuista on jäänyt mieleen päällimmäisenä Tietäväisen kuvitus.

Ville Hänninen & Ville Tietäväinen: Kertova kuva – journalistisen kuvituksen mahdollisuuksia ja keinoja.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.