Kuolleita

Humaani humoristi

Kuolleita: Ilmari Nykänen.

Poliittinen pilapiirtäjä Ilmari Nykänen, nimimerkki Ilmari, kuoli 22. huhtikuuta. Hän oli syntynyt 28. toukokuuta 1930 Karhulassa.

Ilmari aloitti pilapiirtäjänä SKDL:n äänenkannattaja Vapaa Sana -lehdessä 1953. Hänen uransa merkittävin jakso ajoittuu vuosiin 1957–1993 Kansan Uutisten pilapiirtäjänä. Sen jälkeen Ilmarin pilapiirroksia julkaistiin vielä Rakentaja-lehdessä ja tilaustöinä muuallakin.

Ilmari oli arvostettu piirtäjä, joka otti kantaa poliittiseen keskusteluun. Hän oli aina työläisen puolella ja antoi huutia kapitalistien aivoituksille.

Ilmaria on verrattu Helsingin Sanomien Kari Suomalaiseen. Monen mielestä hän päihitti humaanilla huumorillaan välillä ilkeänkin Karin.

Arvomaailmaltaan Ilmari oli vasemmistolainen, vaikkei hän koskaan poliittisesti sitoutunutkaan. Piirroksissaan hän otti kantaa myös SKP:n sisäisiin riitoihin. Tietääkseni ainakin pari kertaa suorasukainen piirros jäi päätoimittajan pöytälaatikkoon. Ilmarilla oli tapana tuoda päivän piirros aamulla toimitussihteerille, joka kiikutti sen päätoimittajalle.

Sähköasentajaksi opiskellut Nykänen oli taitava käsistään. Hän rakensi veneitä ja harrasti autojen korjausta.