Työelämä

Kuntalaisten palveluksessa

Lehdestä työttömäksi jäänyt Milla Salo löysi uuden työn kotikuntansa Kolarin toimittajana.

Kun Milla Salo lähti ensimmäiselle keikalleen Kolarin kunnan toimittajana, hänellä oli tuliterä kännykkä ja raportoitavanaan vilkas KesäKolari-tapahtuma – mutta ei juuri kokemusta mobiilivideoista tai sometyöstä.

Sittemmin työ on opettanut tekijäänsä, mutta ei Salo alkuvaiheenkaan postauksiaan häpeä. Palaute kuntalaisilta oli heti myönteistä, ja ennemmin kuin rosoton jälki, päämääränä oli päästä lähelle ihmisiä ja rakentaa yhteisöllisyyttä raportoimalla someen kunnan kylien tapahtumista.

”Täällä on käyty pitkään raastavaa keskustelua Hannukaisen kaivoshankkeesta. Kunnanjohtaja näki, että sen rinnalle tarvitaan jotain myönteistä.”

 

Kunnalle töihin Salo päätyi jäätyään työttömäksi Luoteis-Lapista. Töitä etsiessään hän soitti myös kuntaan, sai kehotuksen jättää avoin hakemus – ja sen seurauksena töitä.

Kesätoimittajuutena alkanutta pestiä jatkettiin syksyllä vähän, ja nyt Kolarilla on kunnanhallituksen päätöksellä oma toimittaja kuluvan vuoden loppuun.

Juttutöiden lisäksi Salon toimenkuvaan kuuluu sisäistä ja ulkoista viestintää. Se on välillä tuntunut journalistiksi koulutetusta oudolta ja saanut pohtimaan, voiko hän enää olla toimittaja.

”Mutta toimittajana voin luvalla hyödyntää otetta, jonka parhaiten osaan. Pieni kilpailu entisten kollegojen kanssa tekee molemmille terää. Ja samojen ihmisten eli kuntalaisten palveluksessahan tässä olen, kuten paikallislehdessä.”

 

Syksyllä Salo teki videohaastatteluita kaivoskeskustelun eri osapuolista. Vaikka täysi yhteisymmärrys voi olla mahdottomuus, kuntalaiset olivat kiitollisia tullessaan kuulluksi aiheesta.

Kun Salo harjoitteli videointia, tuskaa aiheutti se, että paikallisella puhetavalla yksikin vastaus ylitti nettivideon ihannemitan.

Nykyisin hän antaa kuntalaisten puhua, koska on huomannut, että pitkiäkin videoita katsotaan.

”Tai ehkä some on nykyajan radio. Tiskailet ja annat taustalla soida, mitä kuntalaiset ja päättäjät juttelevat.”