Hanna-Kaisa ja Marko Hämäläisen kotona saa aina puhua valokuvauksesta. Tänä syksynä pariskunta kuratoi 100 suomalaisen kuvaajan työt verkkogalleriaksi, josta Journalisti esittelee seitsemän kuvaajan työt.
⇐ 100 valokuvaajaa, 100 päivää - Journalisti valitsi seitsemän kuvaajan taidonnäytteet otteena 100 Finnish Photographers -sivustolta. Katso kuvat!
Kun freelancekuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen haluaa puida kuvauskeikan onnistumista, kuuntelija on kollega ja aviopuoliso, valokuvataiteilija Marko Hämäläinen. Kun Marko tuskailee seuraavan näyttelynsä kuvavalintoja, hän luottaa puolisonsa silmään.
”Luovalla alalla tarvitsee boostaajaa. Minä ainakin lyön itseäni helpommin alas kuin ajattelen, että olenpa hyvä”, Hanna-Kaisa sanoo.
”Mutta se ei voi olla automaatti, vaan pitää olla myös rehellinen”, Marko jatkaa.
”Se on sen boostausta, missä toinen on hyvä”, Hanna-Kaisa tarkentaa.
Hämäläiset ovat olleet työpari ja pariskunta 24 vuotta – ja tottuneita täydentämään toistensa ajatukset.
He tapasivat vuonna 1993 ja päätyivät molemmat opiskelemaan valokuvausta, ensin yhdessä Muurlan opistoon ja myöhemmin eri korkeakouluihin.
Nykyisin he jakavat studion Jyväskylässä ja kodin Muuramessa. Omasta työstä puhuminen on aina ollut luontevaa, samoin kuin näyttelyiden ja tapahtumien järjestäminen yhdessä.
”Virallisesti” Hämäläisten tämän syksyn projekti, 100 suomalaista valokuvaajaa -sivusto, on silti vasta kolmas kerta, kun he kuratoivat työparina.
Hankkeessa he ovat valinneet esiteltäväksi muun muassa taiteilijoiden, kuvajournalistien, luontokuvaajien ja mainoskuvaajien töitä, kuvaaja päivässä, sadan päivän ajan. Kuvat ovat esillä projektin verkkosivuilla ja jyväskyläläisessä Äkkigalleriassa.
Sadan kuvaajan valitseminen on ollut kuraattoreille ”aika piinaavaa”, vaikka mielenkiintoista. Työtahti on vain kiihtynyt, kun projekti alkoi elokuussa rullata. Työt tehdään iltaisin ja öisin.
Silti Hämäläiset ovat projektistaan edelleen ”hirveän innoissaan”. Se on tavoittanut yleisönsä hyvin, ja konsepti aiotaan kopioida Norjaan.
”Pariskuntanakin molempien ammattilaisuus toisen silmissä on korostunut. On päässyt ammentamaan omaa osaamista”, Marko sanoo.
”Meillä on kotona paljon arkista puhetta kuvista, mutta tässä on käynyt läpi myös omaa tähänastista uraa toisten tekijöiden töiden kautta.”
Kuraattoreina Hämäläiset ovat halunneet nostaa esiin ammattilaisia monipuolisesti. Sata on kuitenkin raaka luku. Mukaan mahtuu moni, muttei millään kaikki.
Siksi projektista on myös purnattu: miksi juuri nämä valokuvauksen lajit ja kuvaajat, miksei enemmän puhetta ansaintalogiikan pulmista?
Valinta keskittyä hyvään ja uskoa tulevaisuuteen on ollut tietoinen, Hanna-Kaisa sanoo. Hän toiminut pitkään järjestöpuolella ja tuntee alan huolet hyvin. Positiivinen vire on tarttunut omaan työhön.
”Olen alkanut nähdä tässä alassa taas sen ydintä – valokuvan voimaa”, Hanna-Kaisa sanoo.
”Ajattelemme, että työssä pitää olla myös hyvä meininki. Tämän pitää olla myös hauskaa, ei pelkkää pateettista paarustamista”, Marko sanoo.
Sata kuvaajaa tulee täyteen 2. joulukuuta. Mahdetaanko Hämäläisillä sen jälkeen pitää tauko valokuvapuheesta?
Aiemmin sellaista päätöstä ei ainakaan ole koskaan tarvinnut tehdä.
”Ei ole tullut mieleenkään”, Hanna-Kaisa sanoo.
”Tässä ollaan menty 24 vuotta, eikä ole tullut saturaatiopistettä”, Marko komppaa.
Hanna-Kaisa ja Marko Hämäläinen
Hanna-Kaisa Hämäläinen, 42, on freelancevalokuvaaja ja kuvajournalisti. Hän myös opettaa Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa, ja on Suomen freelance-journalistien puheenjohtaja.
Marko Hämäläinen, 45, on valokuvataiteilija ja dokumentaristi. Hän työskentelee myös valokuvauksen opettajana, luennoitsijana ja työpajojen vetäjänä.
Sata suomalaista valokuvaajaa -projekti esittelee kotimaisten valokuvaajien työtä sadan päivän ajan. Siihen liittyy Jyväskylässä 2. joulukuuta järjestettävä Valokuvan juhla -tapahtuma sekä 5. joulukuuta Helsingissä pidettävä F5.6-klubi, jonne saapuu puhumaan mittavan kansainvälisen uran tehnyt amerikansuomalainen valokuvataiteilija Arno Rafael Minkkinen.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa