Anna hyvän kiertää

Tietoisesti digitiellä

Digissä pikavoittoja on helppo saada, mutta samalla on mietittävä pidemmälle, sanoo Vauvan ja Meidän Perheen päätoimittaja Maija Koski.

”Kun lähdin vuonna 2013 stipendiaatiksi Berkeleyhin, olin tehnyt vain printtiä. Kaliforniassa päätin opetella kaikkea, mitä en vielä osannut: valokuvaamaan, videokuvaamaan, datajournalismia ja koodaamaan”, sanoo Vauvan ja Meidän Perheen päätoimittaja Maija Koski.

”Kun palasin, Me Naisissa oli ruvettu tekemään verkkoa, ja sain vastuulleni sen kehittämisen. Mietin, miten yhdistää nopea reagointi ja hitaampi, vahvaan aikakauslehtiosaamiseen pohjaava kerronta. Digissä pikavoittoja on helppo saada, mutta samalla on mietittävä pidemmälle eli brändiä ja sitä, mitä lukija siltä pohjimmiltaan haluaa.

Me Naisissa digi oli pääasiassa toimituksen käsissä, mikä oli sekä helppoa että haavoittuvaista. Vauvassa iloni ja murheeni on, että keskustelupalsta on niin valtava. Yritämme ruokkia hyvää ja hauskaa siellä nostamalla parhaita paloja esiin.

Toisaalta perfektionismista on ollut pakko luopua, koska miltei miljoonan viikkokäyttäjän jokaista liikettä ei voi reaaliaikaisesti hallita. Haaste on myös vanha maine: Vauva.fi oli aikoinaan lähinnä keskustelupalsta, nyt se on journalistinen sivusto ja myös Meidän Perheen koti.

Vauvan ja Meidän Perheen kohderyhmien tulevaisuus on digissä. Digitekemistä ohjaamaan olemme toimituksessa laatineet mission, johon kuuluvat uusimman, luotettavan asiantuntijatiedon tarjoaminen, hyvä yhteisöllisyys ja ratkaisukeskeisyys. Kun päämäärä on selvä, sitä eivät häslää houkutukset saada aikaan pöhinää vain pöhinän vuoksi.

Ääntämme rikastamaan olemme koonneet perhebloggaajien yhteisön, mutta mitään ’itsestään syntyvää sisältöä’ se ei ole, vaan toimituksen on oltava aktiivinen sparraaja.

Itseäni on työelämässä joskus turhauttanut se, että vastuuta on ollut paljon mutta valtaa ja tietoa vähän. Siksi kirjaan koko ajan toimituksen väliseinälle lapuilla, mitä projekteja itselläni ja muilla on menossa, ja käsittelemme niitä viikoittain yhdessä. Haluan innostaa niin, että jokainen saa ideoida, osallistua ja kokeilla. Olisi karmeaa, jos päätoimittajan pitäisi itse tietää parhaiten jokainen asia.”

Maija Koski, 41

Vauvan ja Meidän Perheen päätoimittaja helmikuusta 2017.

Työskennellyt aiemmin Me Naisissa ja Ilta-Sanomissa.

Valtiotieteiden maisteri. Opiskeli 2013–2014 HS Säätiön stipendiaattina UC Berkeleyn Graduate School of Journalismissa.

Kirjoittanut lasten ja aikuisten keittokirjat Apukokin keittokirja ja Apukokki maailmalla (Moreeni, 2010 ja S&S, 2014).

Tuomas Marjamäen valinta

Avun toimituspäällikkö Tuomas Marjamäki valitsi esiteltäväksi
Vauva– ja Meidän Perhe -lehtien päätoimittajan Maija Kosken työn lehtien digikanavien kehittäjänä:
”Maija Koski teki minuun vaikutuksen jo ensimmäisessä iltavuorossani IltaSanomissa
kesällä 2001. Aukeaman kokoinen juttu valmistui juuri ennen deadlinea, mutta Maija taittoi sen viileän rauhallisesti ja lähetti painoon minuutin etuajassa.
Sittemmin Maija on tehnyt upean uran Ilta-Sanomissa ja kehittäessään printtilehden ohessa digitaalisia kanavia Me Naisissa. Nämä taidot ovatkin tarpeen nykyisessä työssä kahden lehden päätoimittajana, kun pestiin kuuluu myös supersuosittu Vauva-lehden keskustelupalsta.”