Media-ala

Uutistoimiston tragedia

STT kehittää tuotteitaan koko ajan, sanoo uutispäätoimittaja Minna Holopainen. Uutistoimiston pahenevat ongelmat kuitenkin kumpuavat koko media-alan tilanteesta.

Kuolemanlaakso on sana, jolla Suomen Tietotoimiston vaikeuksia on tänä syksynä kuvailtu. Asiakasmenetysten piinaaman uutistoimiston pelastamiseksi on esitetty valtion tukea.

STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen sanoo, että tietenkin huonoa kierrettä on yritetty katkaista myös talon omin toimin.

”Olemme kehittäneet perinteisiäkin vahvuuksiamme eli laatua, nopeutta ja luotettavuutta. Palvelumme ei enää ole pelkkiä tekstiuutisia, vaan myös apua tekemisen suunnitteluun ja yhä valmiimpia juttupaketteja.”

 

Kehitystyö ei kuitenkaan voi olla loputtoman räätälöityä eikä salamannopeaa varsinkaan, kun toimitus on viidessä vuodessa supistunut lähes puoleen aiemmasta. STT:n ongelmat eivät myöskään kumpua pelkästään sen tuotteista, vaan koko media-alan tilanteesta.

Holopainen vertaa uutistoimistoa ison yrityksen lakiasiainosastoon, joka tekee tärkeää työtä mutta jonka työn tuloksia on vaikea nähdä suorana hyötynä liikevoitossa, tuotteiden erottuvuudessa ja asiakkaiden määrässä.

Silloin etenkin tiukkoina aikoina herää ajatus, mitä töiden järjestäminen jotenkin toisin maksaa.

 

Toisaalta journalismi on aina muutakin kuin liiketoimintaa. STT:tä edelleen käyttävän Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola korosti syyskuussa Suomen Lehdistössä uutistoimiston merkitystä valtakunnallisen näkökulman edustajana, valemedian vastavoimana ja ikkunana Suomesta ulos.

Holopainen painottaa myös moniäänisyyttä. Koska uutistenkin teko on valintoja, parhaan kokonaiskuvan saa aikaan monta tekijää.

Holopainen on intohimoinen riippumattoman median ystävä, mutta jos Suomen kokoinen kielialue ei enää kaupallisesti elätä omaa uutistoimistoa, asennetta on syytä tarkistaa.

”Ehkä tuen vaikutuksia myös liioitellaan, koska ainakin toistaiseksi elämme yhteiskunnassa, jossa valtiokin arvostaa journalistista riippumattomuutta. Ylegate osoittaa, että jo epäilyksiin siitä reagoidaan.”

 

Työn tekemisestä säästöjen ja kuolemapuheiden keskellä Holopainen sanoo, että kaksi viime vuotta ovat yllättäen olleet journalistin näkökulmasta hänen pitkän STT-uransa parhaat.

”Vaikka emme pysty kaikkeen mihin ennen ja työtahti on koko ajan kovempi, ratkaisujen keksiminen siihen, miten kaikki saadaan kuitenkin toimimaan, on äärimmäisen palkitsevaa. Yritän tarttua onnistumisen tunteisiin ja ottaa vaikeat asiat asioina.”

Vaikeina aikoina myös ammatillinen kutsumus kantaa.

”Juuri nyt erityiskiitokset ansaitsee ruotsinkielinen toimituksemme FNB, jossa on yt-neuvottelut päällä. Karuista faktoista huolimatta työ jatkuu täysillä joka päivä.”

Minna Holopainen

52-vuotias STT:n uutispäätoimittaja

Toiminut nykyisessä tehtävässään maaliskuusta 2010.

Ennen sitä eri toimittajatehtävissä, uutispäällikkönä ja toimituspäällikkönä.